Η μάχη για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντιπαράθεση εθνικών δικαστηρίων και ΕΕ, οι προτάσεις Μπλανσάρ και Τιρόλ στη Γαλλία, τα δεδομένα για τους Γερμανούς Πράσινους ενόψει ομοσπονδιακών εκλογών και η στάση της κυβέρνησης της Δανίας στο προσφυγικό ζήτημα περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #40.

Η αναμέτρηση για το δημοσιονομικό μέλλον της ΕΕ προμηνύει «θερμό» φθινόπωρο

Μπορεί η καλοκαιρινή περίοδος να έχει ρίξει τους τόνους στην ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα σχετικά με την πορεία που θα χαράξουν ΕΕ και Ευρωζώνη στο χάρτη των δημοσιονομικών κανόνων της μετά-Covid εποχής, ωστόσο οι ενδείξεις παραπέμπουν σε ένα «θερμό» φθινόπωρο, με ορίζοντα το 2023. Σύμφωνο Σταθερότητας, (κορονο)χρέη, νομισματική πολιτική είναι μερικά από τα μέτωπα που έχουν θέσει τα αντίπαλα στρατόπεδα χωρών εντός της ΕΕ σε θέση μάχης.

H μάχη των δικαστών: Ποιο δίκαιο υπερέχει;

Την ίδια ώρα, νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ εθνικών δικαστηρίων και του δικαστηρίου της ΕΕ άνοιξε, αυτή τη φορά με την αμφισβήτηση της υπεροχής του ενωσιακού δικαίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας. Παρά τις διαφορές με την αντίστοιχη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, η τάση «αντίστασης» πολλών εθνικών δικαστών στην αρχή της υπεροχής είναι υπαρκτή.

Κλιματική αλλαγή, οικονομικές ανισότητες, δημογραφική πρόκληση: Οι προτάσεις της έκθεσης Μπλανσάρ-Τιρόλ

Στη Γαλλία, η Διεθνής Επιτροπή Οικονομολόγων υπό την Προεδρία του Oλιβιέ Μπλανσάρ και του Ζαν Τιρόλ υπέβαλε Έκθεση με προτάσεις στοχευμένων παρεμβάσεων στο οικονομικοκοινωνικό μοντέλο της χώρας, και σχέδιο δράσης που επεκτείνεται στο Στρατηγικό Πλαίσιο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτοντας στο επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, τις οικονομικές ανισότητες και τη δημογραφική πρόκληση.

Γερμανία: Το «πράσινο» κύμα χάνει έδαφος

Στη Γερμανία, τη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος των Πρασίνων διαδέχτηκε η απότομη πτώση της δημοφιλίας τους. Ποιοι παράγοντες οδήγησαν σε αυτή την ανατροπή και πόσο πιθανή είναι μια (δημοσκοπική) ανάκαμψη ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου;

Το σκανδιναβικό μοντέλο σε κρίση: Η Δανία ακολουθεί πολιτικές Σαλβίνι στο προσφυγικό

Λίγο βορειότερα, η Δανία αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή στο προσφυγικό και είναι σημαντικό τα σοσιαλδημοκρατικά και αριστερά κόμματα να θέσουν «κόκκινες γραμμές» στις πολιτικές για το προσφυγικό, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για την υιοθέτηση ισοπεδωτικών, αντιπροσφυγικών πολιτικών σε περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ.

 

Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων ΕΝΑ

Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος