Η ευρωπαϊκή «στροφή» προς την άμυνα και τις εξοπλιστικές δαπάνες, ο αντίκτυπος του διετούς πολέμου στην Ουκρανία, οι κινήσεις Ερντογάν στην Τουρκία, ο ρόλος της Αιγύπτου στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς και οι σινοϊρανικές σχέσεις περιλαμβάνονται στα θέματα του Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #18 του ΕΝΑ.

Η μετατροπή της ΕΕ σε πολιτικό βραχίονα του ΝΑΤΟ

Το ανέφικτο της νίκης στα πεδία μάχης της Ουκρανίας, κυρίως όμως η διαφαινόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, έχουν σημάνει συναγερμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όλα δείχνουν ότι η αντίδραση των Ευρωπαίων θα κινηθεί στην κατεύθυνση «εξευρωπαϊσμού» του ΝΑΤΟ, κάτι που, ωστόσο, μάλλον μεταφράζεται σε «ΝΑΤΟποίηση» της Ευρώπης.

Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Ένα σημείο καμπής για τους παγκόσμιους συσχετισμούς

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ένα γεγονός με ιστορικές προεκτάσεις, που αποτέλεσε έναν σημαντικό καταλύτη αλλαγής γεωπολιτικών και γεωοικονομικών συσχετισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τα δύο ανταγωνιστικά μπλοκ χωρών και τις αναδυόμενες δυνάμεις που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις νέες συνθήκες μέχρι και την αλλαγή «σταθερών» στην παγκόσμια οικονομία, ο πόλεμος αυτός με τον πολυδιάστατο αντίκτυπό του άνοιξε την πόρτα σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο.

Εξωτερική πολιτική και δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: οδεύοντας προς μια συνολική επικράτηση του «Ερντογανισμού»;

Η «ενός ανδρός αρχή» του Προέδρου Ερντογάν στην Τουρκία προβάλλει ενισχυμένη, και, ενόψει των δημοτικών εκλογών φαίνεται να μετέρχεται όλες τις γνωστές μεθόδους επηρεασμού της κοινής γνώμης που έχουμε δει και στο παρελθόν: υποσχέσεις, έλεγχος της κοινωνίας μέσω του ελέγχου του κράτους, προσωπική προβολή με κάθε μέσο και διακηρύξεις περί εθνικού μεγαλείου με κάθε ευκαιρία, ενώ στο παιχνίδι εντυπώσεων μπαίνει και η εξωτερική πολιτική. Η ενδεχόμενη «επανάκτηση» των μεγάλων δήμων που το ΑΚΡ είχε χάσει το 2019 και συνιστούσαν τότε μια ηχηρή αμφισβήτηση του καθεστώτος, δε μπορεί παρά να ενισχύσουν περισσότερο τον Ερντογανισμό στη χώρα, καθυστερώντας και άλλο την όποια ανασύνταξη της αντιπολίτευσης και βυθίζοντας τους πολίτες που θα ήθελαν να δουν κάτι να αλλάζει στην απογοήτευση.

Ο ρόλος-κλειδί της Αιγύπτου στην σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς

Ενώ ο κλοιός στενεύει στη Ράφα και το Ισραήλ κοινοποιεί το πλάνο του για εκκένωση της περιοχής και έναρξη χερσαίας επιχείρησης, η Αίγυπτος δεν φαίνεται να μένει απαθής. Αντιθέτως, παρουσιάσει μια ασυνήθιστη δραστηριότητα τόσο στο εσωτερικό της κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, όσο και στο εξωτερικό της με δηλώσεις και απειλές που προκαλούν ανησυχία για το τι μέλει γενέσθαι στη Μέση Ανατολή.

Σινοϊρανικές σχέσεις: Η παραμελημένη πραγματικότητα μιας γνωστής ιστορίας

Το Ιράν συνιστά για τη Δύση και τις ΗΠΑ τον μεγάλο «ταραχοποιό» στη Μέση Ανατολή. Η απομόνωσή του από τη Δύση έχει οδηγήσει στις στενές του σχέσεις με την Κίνα, που έχει εισχωρήσει τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή με φιλόδοξες προθέσεις, άμεσα συνδεδεμένες με την ενεργειακή της ασφάλεια, την οικονομική της μεγέθυνση και τη σύσφιξη των σχέσεών της με την περιοχή. Σε αυτή της τη στρατηγική το Ιράν κατέχει εξέχουσα θέση. Ποια είναι λοιπόν η σχέση των δύο και τι κερδίζουν αμφότερες πλευρές από τη μεταξύ τους σύνδεση;

 

Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων ΕΝΑ – Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος