Η εφαρμογή του κράτους δικαίου στην ΕΕ, η διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης, οι δυσκολίες της γερμανικής κυβέρνησης στη συγκυρία και η σκιαγράφηση του προφίλ του Κατάρ στο οποίο διεξάγεται το φετινό Μουντιάλ περιλαμβάνονται στα θέματα του Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #10 του ΕΝΑ:

Το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου στο κρεβάτι του Προκρούστη

Η ΕΕ δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην τήρηση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου. Τόσο στις σχέσεις της με τρίτες χώρες όσο και στο εσωτερικό των κρατών-μελών της. Εντούτοις, η δεδομένη επιλεκτική αυστηρότητα (ή μη) με την οποία αντιμετωπίζει παρόμοιες περιπτώσεις αφαιρεί σημαντικό μέρος από την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά της.

Νέο δημοσιονομικό πλαίσιο: Μια σκληρή μάχη για το μέλλον της ΕΕ

Κομβικό αναμένεται το ερχόμενο έτος για την «πυξίδα» της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού μέσα στο 2023 θα πρέπει να κλείσει το ζήτημα του νέου(;) δημοσιονομικού πλαισίου της. Οι επικαιροποιημένοι κανόνες εξάλλου αναμένεται να διαμορφώσουν το όραμα και το χαρακτήρα της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια – ίσως και δεκαετίες.

Ο Όλαφ Σολτς θύμα του «πραγματισμού» του

Στη Γερμανία, οι «πραγματιστικές λύσεις» του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς δεν φαίνεται να λύνουν προβλήματα, αλλά τα επιδεινώνουν, με αποτέλεσμα αυτά να επενεργούν διαλυτικά και μέσα στην κυβέρνηση, το φιλόδοξο πρόγραμμα της οποίας, με επίκληση του πολέμου στην Ουκρανία, αναβάλλεται συνεχώς.

Πέρα από το Μουντιάλ: Σκιαγραφώντας το σύγχρονο Κατάρ

Τέλος, το εν εξελίξει Μουντιάλ στο Κατάρ, που έχει στιγματιστεί από τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας και τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών τα τελευταία 10 χρόνια κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών του, εμφανίζεται ως αποτέλεσμα εξωτερικής πολιτικής που στηρίζεται στην επιλεκτική εμπλοκή σε περιφερειακές κρίσεις, αλλά και στο παρασκηνιακό λόμπι.

 

Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων ΕΝΑ – Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος

 

Διαβάστε ακόμη: