H παρούσα ανάλυση συνιστά το πρώτο μέρος μιας σειράς κειμένων για το φαινόμενο του ψηφιακού νομαδισμού.

Προβαλλόμενος, από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως «επανάσταση» στο εργασιακό τοπίο λόγω της ελευθερίας κι ευελιξίας που θεωρείται ότι παρέχει, ο ψηφιακός νομαδισμός αποτελεί ένα αναδυόμενο θέμα έρευνας στην κοινωνιολογική βιβλιογραφία.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται, εάν ο ψηφιακός νομαδισμός συνιστά μια «αυθεντική» επιβίωση του νομαδικού φαινομένου στο σύγχρονο κόσμο ή αν, περισσότερο, αποτελεί προσαρμογή της εργασίας σε συνθήκες νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης.

Η ανάλυση αναφέρεται συνοπτικά στο προφίλ των ψηφιακών νομάδων αλλά και στην κριτική που τους ασκείται, η οποία ουσιαστικά τους θεωρεί απόρροια των νέων μορφών εργασίας, που αποτελούν βασικό συστατικό του ευέλικτου καπιταλισμού, για τον οποίο μιλάει ο Richard Sennett (2010).

Ακόμη επισημαίνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι οι ψηφιακοί νομάδες (μοναξιά και οικονομική ανασφάλεια), όσο και οι επιχειρήσεις (διαχείριση της γνώσης και αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας). Ταυτόχρονα, τίθεται το ερώτημα εάν υπάρχει πράγματι ελευθερία του εργαζόμενου, όταν αυτός είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται τα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης και ελέγχου, που του επιβάλλονται.

 

* Κείμενο εργασίας της

Σοφίας Κατράνα, ΜΒΑ Ψηφιακό Επιχειρείν, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής