Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα, εκτός των άλλων- και σημαντικές δημογραφικές προκλήσεις. Ένας δημόσιος διάλογος όχι μόνον για τις αιτίες και τις επιπτώσεις των δημογραφικών μας εξελίξεων, αλλά και για τις απαιτούμενες προσαρμογές σε αυτές έχει ήδη αρχίσει και στη χώρα μας καθώς αρχίζουμε, έστω και καθυστερημένα, να συνειδητοποιούμε προοδευτικά ότι η Δημογραφία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να υποτιμούμε, με αποτέλεσμα το «δημογραφικό» να αναδεικνύεται ως ένα από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα.

Τις προκλήσεις του καλούνται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα  οι έχοντες την ευθύνη σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο οι οποίοι οφείλουν αφενός μεν να θεωρήσουν ως δεδομένες κάποιες μη αναστρέψιμες, τις αμέσως επόμενες δεκαετίες, δημογραφικές τάσεις, να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις τους και να τις λάβουν υπόψη αφετέρου δε, να λάβουν από τώρα τα προσήκοντα μέτρα για την μεσο-μακροπρόθεσμα αναστροφή τους.

 

* Κείμενο εργασίας του

Βύρωνα Κοτζαμάνη, Καθηγητή Δημογραφίας, Επιστημονικού Υπεύθυνου του Ερευνητικού Προγράμματος (ΕΛ.ΙΔ.ΕΚ) «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα», Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

Διαβάστε ακόμη: