Η κρίση της δημοκρατίας ως σημερινή συνθήκη και η υπέρβασή της ως μελλοντικό ζητούμενο αποτελούν δύο κοινούς τόπους στην πολιτικο-επιστημονική συζήτηση των τελευταίων ετών. Τα ελλείμματα εμπιστοσύνης των πολιτών στους δημοκρατικούς πολιτικούς θεσμούς και οι εμφανείς δυσλειτουργίες και κανονιστικές παρεκτροπές των φιλελεύθερων δημοκρατιών λειτουργούν ως καταλύτες που εμπεδώνουν τάσεις δημοκρατικής αποδυνάμωσης. Κόμματα της Άκρας Δεξιάς κανονικοποιούνται και εισέρχονται σε κυβερνητικά σχήματα, εκφράσεις αυταρχισμού πολλαπλασιάζονται και όλο και περισσότερο η οικονομική αποτελεσματικότητα, με τους όρους αναπαραγωγής μιας νεοφιλελεύθερης κανονικότητας, θεωρείται υπέρτερη της δημοκρατικής λειτουργίας.

Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν και να αναλυθούν τα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της κρίσης της δημοκρατίας και ακολούθως να αντληθούν διδάγματα από την πλούσια εμπειρία της πολιτικής και κοινωνικής εκπροσώπησης που θα υποδεικνύουν κατευθύνσεις αντιμετώπισής της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κύκλος Πολιτικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ εγκαινιάζει έναν θεματικό φάκελο κειμένων με πρωτότυπες συνεισφορές από επιστήμονες και επιστημόνισσες των περισσότερων κλάδων των κοινωνικών επιστημών.

Τα κείμενα που αναρτώνται θα φωτίζουν πλευρές του ζητήματος της κρίσης της δημοκρατίας με αναφορά έναν προοδευτικό κανονιστικό ορίζοντα. Διαβάστε το πέμπτο κείμενο του θεματικού φακέλου:

 

Η φιλελεύθερη κρίση της δημοκρατίας

→ του Άγγελου Χρυσόγελου, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, London Metropolitan University


 

Τα τέσσερα πρώτα κείμενα του θεματικού φακέλου:

Το μετέωρο βήμα των πολιτικών για την καταπολέμηση της διαφθοράς

της Μαργαρίτας Γασπαρινάτου, Επίκουρης Καθηγήτριας Εγκληματολογίας & Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης & Διδάσκουσας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο


 

Κρίση της Δημοκρατίας & τρόποι αντίστασης: Η πείρα του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στην επισφάλεια

→ της Άννας Κουμανταράκη, Δρ. Κοινωνιολογίας, Διδάσκουσας ΕΑΠ & του Αθανάσιου Τσακίρη, Μεταφραστή, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ


 

Κοινωνικά κινήματα & κρίση δημοκρατίας

→ του Δημήτρη Παπανικολόπουλου, Διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης, Ερευνητή των Κοινωνικών Κινημάτων


 

Προς μια δημοκρατία χωρίς συλλογική διαμαρτυρία;

→ της Δήμητρας Μαρέτα, Διδάκτορα Πολιτικής Θεωρίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο