To Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ έχει ανοίξει εδώ και ένα χρόνο τη συζήτηση για τις περιφερειακές ισορροπίες, το ρόλο της υπερδύναμης και την εξωτερική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σκοπός και αυτής της ειδικής έκδοσης είναι να δώσει τις βασικές παραμέτρους των σημερινών εξελίξεων στην περιοχή αυτή και να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός συγκροτημένου και νηφάλιου διαλόγου.

Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν συντελείται εκτός και πέραν των περιφερειακών και των διεθνών αλλαγών. Παράλληλα έχουμε πολύ σημαντικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Και τα τέσσερα κείμενα ανάλυσης που ακολουθούν, συμπίπτουν σε δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος είναι ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στο κέντρο ενός κύκλου εξελίξεων από την Ουκρανία έως την Αίγυπτο και από τη Λιβύη έως το Άμπου Ντάμπι. Η ανάλυση για την τουρκική στάση απέναντι στις διεθνείς συνθήκες που διαμόρφωσαν την περιοχή μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, η ανάδειξη του προσφυγικού ως περιφερειακού ζητήματος, η επισήμανση των νέων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα και οι συνέπειες τους σε όλο αυτόν τον κύκλο και βέβαια η ανάλυση για την αλλαγή της θέσης της Ανατολικής Μεσογείου στην αμερικανική στρατηγική αποτελούν τον κοινό αυτό άξονα.

Ο δεύτερος κοινός άξονας είναι οι αλλαγές στο διεθνές και το περιφερειακό σύστημα, όπως αναδεικνύεται από την «αποχώρηση» των ΗΠΑ από περιοχές του πλανήτη, τον δυνητικά ηγετικό ρόλο χωρών, όπως η Τουρκία, σε περιφερειακό επίπεδο, τις αλλαγές που έφεραν οι αραβικές εξεγέρσεις και τέλος από τις στρατηγικές ανάπτυξης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας που αλλάζουν τον παγκόσμιο χάρτη της ενέργειας.

 

[Όλη η ειδική έκδοση «Ελλάδα, Τουρκία, Νοτιοανατολική Μεσόγειος & ανταγωνισμοί ισχύος»]

Οι αναλύσεις της έκδοσης:

Εισαγωγή | Οι περιφερειακοί συσχετισμοί, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο 19ος αιώνας |  του Σωτήρη Ρούσσου, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και υπεύθυνου του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, www.cemmis.edu.gr

Η αχαλίνωτη Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος στο μάτι του κυκλώνα | του Πέτρου Βαμβακά, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Emmanuel College της Βοστώνης

Η περιφερειακή στρατηγική της Τουρκίας και η θέση της Ελλάδας | του Σταύρου Δρακουλαράκου, Διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Διευθυντή Έκδοσης στο Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ)

Η μεσανατολική πολιτική της Τουρκίας και η εργαλειοποίηση του προσφυγικού ζητήματος | της Βιβής Κεφαλά, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με άξονα την ενέργεια | του Κωνσταντίνου Φίλη, Εκτελεστικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου

 

Διαβάστε ακόμη: