Οι προκλήσεις τα μέτωπα που διαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης, η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit το 2015, οι κινήσεις της Κομισιόν που παρέχουν δείγματα για τους δημοσιονομικούς κανόνες της επόμενης ημέρας, οι εξελιξεις στο καταλανικό ζήτημα στην Ισπανία και η δύσκολη «μεταμόρφωση» του Κινήματος 5 Αστέρων στην Ιταλία σε προοδευτικό κόμμα περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #39.

Μάχη σε τρία μέτωπα για το μέλλον της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να λάβει κομβικές αποφάσεις τόσο για το θεσμικό της οικοδόμημα όσο και για την ατζέντα πολιτικών που θα τη θωρακίσουν από πιθανές μελλοντικές κρισιακές συνθήκες, αλλά και θα αποκαταστήσουν την κλονισμένη εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς το ευρωπαϊκό εγχείρημα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, το μέτωπο των δημοσιονομικών κανόνων που διαμορφωθούν μετά την πανδημία αλλά και αυτό των αξιών και των δικαιωμάτων αποτελούν κρίσιμα «κρας τεστ».

Προϋπολογισμός Ανάκαμψης: Η προγραμματισμένη επιστροφή στη λιτότητα

Tην ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατείνει την ενεργοποίηση της Γενικής Ρήτρας Διαφυγής και ενθαρρύνει τις υποστηρικτικές δημοσιονομικές πολιτικές, ενώ την ίδια στιγμή καλεί τα κράτη-μέλη να προσέξουν το έλλειμμα και το χρέος.

Καρλσρούη: Εν αρχή ην το Εθνικό Συνταγματικό Δίκαιο

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τον Ιούλιο του 2015 η κυβέρνηση Μέρκελ – Σόιμπλε όφειλε να είχε ενημερώσει εγκαίρως τη Βουλή για τα σχέδια της περί Grexit. Όχι, όμως, για λόγους ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και δημοκρατίας, αλλά διότι τέτοια ζητήματα προσκρούουν στις «δημοσιονομικές αρμοδιότητες του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου».

Ισπανία: Η απονομή χάριτος στους φυλακισμένους ηγέτες ως άνοιγμα πολιτικής ευκαιρίας για το Καταλανικό

Η πρόσφατη απονομή χάριτος της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ στους εννιά φυλακισμένους Καταλανούς ηγέτες έλαβε χώρα σε ένα αντίξοο θεσμικό και πολιτικό περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, μια σειρά από λόγοι που συνδέονται με τον ίδιο τον χαρακτήρα της απόφασης και τις εσωτερικές εξελίξεις στην καταλανική πλευρά, καθιστούν την πρωτοβουλία αυτή καταλύτη μιας πολιτικής ευκαιρίας για την δρομολόγηση μιας πολιτικής διευθέτησης του Καταλανικού.

Η δύσκολη προοδευτική «μεταμόρφωση» του Κινήματος Πέντε Αστέρων

Στην Ιταλία, η προσπάθεια του Κινήματος Πέντε Αστέρων να μετατραπεί σε προοδευτικό κόμμα συναντά πολλά εμπόδια, με κυριότερο τον ιδρυτή του Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος δεν θα διστάσει, απέναντι στον Τζουζέπε Κόντε, να το οδηγήσει ακόμη και στη διάσπαση, με άμεσο αντίκτυπο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

 

Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων ΕΝΑ

Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος