Το συνέδριο του ΚΚ Κίνας, η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου, οι προοπτικές του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, οι πολιτικοοικονομικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης και οι επερχόμενες εκλογές της Δανίας περιλαμβάνονται στα θέματα του Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #9 του ΕΝΑ.

Η Κίνα του Σι σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο

Το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός της Κίνας έλαβε χώρα αυτόν το μήνα με την ολοκλήρωση του 20ού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και την κατάθεση των πολιτικών που αναμένεται να ακολουθήσει η θεωρούμενη ως δεύτερη ισχυρότερη χώρα στον κόσμο. Η εξασφάλιση μιας τρίτης συνεχόμενης θητείας από τον Σι προοιωνίζει τη διατήρηση της «διεκδικητικής» εξωτερικής πολιτικής και την ενίσχυση της εξουσίας του στο εσωτερικό. Η διακηρυγμένη έμφαση στην εθνική ασφάλεια, στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό και στην κινεζική ισχύ επιβεβαιώνει το κεντρικό διακύβευμα πολιτικής της Κίνας, που δεν είναι άλλο από την οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου στον οποίο το Πεκίνο θα έχει ακόμη πιο ενισχυμένη θέση και οι ΗΠΑ δεν θα κυριαρχούν. Η κλιμακούμενη αντιπαράθεση των δύο δυνάμεων αναμένεται λοιπόν να συνεχιστεί.

Ήρθε ο καιρός να δώσουν Λίβανος και Ισραήλ τα χέρια;

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια διπλωματική απόπειρα της Αμερικής για διευθέτηση των λιβανοϊσραηλινών διαφορών και μια προσπάθεια ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μεταξύ δύο κρατών που βρίσκονται σε πόλεμο. Με την προσοχή του Ιράν στραμμένη στο εσωτερικό του, με τη δίψα της Γαλλίας για ηγεμονία στην Μεσόγειο και την ανάγκη της Δύσης για ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα, τα δύο κράτη εμφανίζονται να οδεύουν προς τον συμβιβασμό και τη συνθηκολόγηση, ακόμη κι αν αυτή δεν συνεπάγεται τη λήξη του λιβανοϊσραηλινού πολέμου.

Χαρακτηριστικά του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και τα δυσοίωνα σενάρια τερματισμού του

Στο μέτωπο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου καταγράφεται ραγδαία κλιμάκωση. Τα χαρακτηριστικά της σύγκρουσης, που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ρωσικών στρατιωτικών επεμβάσεων μετά το 2008, και οι πιθανές συνέπειές της ενισχύουν τους λόγους για τους οποίους η ειρηνική επίλυσή της φαντάζει σήμερα εξαιρετικά μακρινή.

Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα: Μια ιδέα με προοπτικές και προκλήσεις

Η πρώτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα έδειξε τόσο τις προοπτικές της ιδέας ως εναλλακτικού κινητήρα της πανευρωπαϊκής συνεργασίας, όσο και τους περιορισμούς της. Η επιτυχία ή αποτυχία της θα κριθεί από το αν θα έχει συνέχεια και πρακτικά  αποτελέσματα.

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι εδώ: Ο κίνδυνος νέων διεθνών διενέξεων και η πίεση προς τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς

Οι υπαρκτές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής διαμορφώνουν νέους συσχετισμούς, σε ένα ήδη εύθραυστο παγκόσμιο περιβάλλον. Η πιθανότητα νέων διεθνών διενέξεων και η έλλειψη πόρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι δύο μεγάλοι κίνδυνοι που καλείται να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα, με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς να έχουν την ευθύνη να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση της δύσκολης αυτής εξίσωσης εν μέσω πολλαπλών κρίσεων.

Η Σκανδιναβία ξανά στις κάλπες: Τα διακυβεύματα των εκλογών στη Δανία

Τέλος, την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο στην νοτιότερη χώρα της Σκανδιναβίας, στη Δανία, ανεβαίνει ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διαμάχη μεταξύ της συντηρητικής και προοδευτικής πτέρυγας για επικράτηση, εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης και ταραχωδών διαδηλώσεων για κοινωνικά ζητήματα που πυκνώνουν αυτό το διάστημα στην Κεντρική Ευρώπη.

 

Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων ΕΝΑ – Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος