Η αποτύπωση δύο σημαντικών Συνόδων για την Ευρώπη, ο διατροφικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία, οι γεωπολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις της Σαουδικής Αραβίας, οι μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία και μία σημαντική ευρωπαϊκή απόφαση για το περιβάλλον περιλαμβάνονται στα θέματα του Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #14 του ΕΝΑ.

H (κάπως θλιβερή) ιστορία δύο Συνόδων Κορυφής

Οι πρόσφατες Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο και του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο δίνουν μια αρκετά καθαρή εικόνα της  τάσης που επικρατεί στις ευρωπαϊκές υποθέσεις: επιβεβαίωση της υποβάθμισης της ΕΕ σε οργανισμό καθαρά τεχνοκρατικής διαχείρισης, πολυδιάσπαση, μετατόπιση στα δεξιά και, κυρίως, κυριαρχία του ατλαντισμού, με την ΕΕ να καταλήγει παράρτημα ή συνιστώσα του ΝΑΤΟ.

Τα τρόφιμα ως όπλο στον πόλεμο της Ουκρανίας

Η απόφαση  της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα τόσο για τη Δύση όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Από τους ποδοσφαιρικούς αστέρες και τις φουτουριστικές πόλεις, ως την απεξάρτηση από τις ΗΠΑ: Τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας

Oι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας σε πολλαπλά πεδία αποτυπώνουν τις γεωπολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες του Ριάντ σε περιφερειακό και όχι μόνο επίπεδο. Η ατζέντα Vision 2030 που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρότζεκτ δισεκατομμυρίων σε ενέργεια, υποδομές και επενδύσεις στον αθλητισμό με στόχο να μεταρρυθμίσει την οικονομία της χώρας και να βελτιώσει την εικόνα της στο εξωτερικό αποτελεί το κύριο όχημα της στρατηγικής του Ριάντ. Ωστόσο το ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δυστυχώς, παραμένει πάντα υπαρκτό.

Ισπανικές εκλογές 2023: Ο χαμένος τα παίρνει όλα(;)

Έπειτα από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία, το πρώτο σε έδρες και ψήφους Λαϊκό Κόμμα δεν μπορεί βραχυπρόθεσμα ούτε να… ονειρεύεται την εξουσία. Ως εκ τούτου, ο δρόμος για μια σταθερή κυβέρνηση στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προδιαγράφεται δύσβατος και διέρχεται υποχρεωτικά από την Καταλονία.

Επιτέλους ψηφίζεται οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έδαφος

Τέλος, η πρόσφατη ψήφιση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έδαφος αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων παραγωγής τροφίμων. Ωστόσο, η στάση της Ελλάδας ως προς την πολιτική διαχείρισης των εδαφών χρήζει αναθεώρησης.

 

Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων ΕΝΑ – Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος