Το ζήτημα της ευρωπαϊκής στρατηγικής οικονομίας, η στρατηγική των χωρών των BRICS, η μετεκλογική Τουρκία, οι γεωπολιτικές προεκτάσεις των εξελίξεων στο Σουδάν και οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ισπανία περιλαμβάνονται στα θέματα του Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #13 του ΕΝΑ.

Περί της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και άλλων δαιμονίων

Το ταξίδι του Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Απρίλιο στην Κίνα δεν πήγε, κατά γενική ομολογία, πολύ καλά. Παρ’ όλα αυτά, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να επαναλάβει με έμφαση τη θέση του περί της αναγκαιότητας της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας – πρακτικά, της αποδέσμευσης από τις ΗΠΑ. Η χλιαρή -έως παγωμένη- αντίδραση των περισσότερων κρατών-μελών της ΕΕ είναι ενδεικτική των ορίων αυτής της ιδέας.

Οι BRICS απέναντι στη μεταπολεμική παγκόσμια οικονομική τάξη της Δύσης

Ένα δικό τους «Μπρέτον Γουντς» και ένα εναλλακτικό, παράλληλο μοντέλο πολυμέρειας επιχειρούν να διαμορφώσουν οι χώρες των BRICS, φιλοδοξώντας να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του μεταπολεμικού παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου της Δύσης. Ωστόσο, παρά τη δυναμική που εμφανίζουν, απομένουν αρκετά βήματα μέχρι τον τελικό στόχο εγκαθίδρυσης ενός μπλοκ που θα λειτουργεί ως παγκόσμια υπερδύναμη, ευθέως ανταγωνιστικής  με αυτό των αναπτυγμένων χωρών.

Η νέα φάση του «ερντογανισμού» στην Τουρκία

Η νέα πολιτική περίοδος στην οποία εισέρχεται η Τουρκία μετεκλογικά μπορεί να θεωρηθεί συνέχεια της προηγούμενης κατάστασης μόνο στο επίπεδο της διατήρησης του σφιχτού εναγκαλισμού κόμματος – κράτους και της προσωποπαγούς εξουσίας του Τούρκου Προέδρου. Η χώρα περνάει σε μια νέα φάση «ερντογανισμού», τα χαρακτηριστικά της οποίας θα διαμορφώνονται με το πέρασμα του χρόνου, αναλόγως της συγκυρίας και των προσωπικών επιλογών του ίδιου του Ερντογάν.

Η εμφύλια σύρραξη στο Σουδάν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην υπο-σαχάρια Αφρική

Το ξέσπασμα της εμφύλιας σύρραξης στο Σουδάν πυροδότησε εκ νέου το κλίμα της πολιτικής αστάθειας και των αιματηρών συγκρούσεων που μαστίζει την υπο-σαχάρια Αφρική. Ήδη σε επτά εβδομάδες από την έναρξη της σύρραξης έχουν καταμετρηθεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο Σουδανοί που εγκατέλειψαν τη μόνιμη κατοικία τους, ενώ οι όποιες διαπραγματευτικές ενέργειες, που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου, απέτυχαν παταγωδώς.

Ισπανία: Διαφαινόμενο τέλος εποχής(;)

Μετά την επικράτηση των συντηρητικών δυνάμεων στις τοπικές εκλογές της Ισπανίας, τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς θα προσπαθήσουν να ανασυνταχθούν ενόψει των πρόωρων εκλογών στις 23 Ιουλίου. Θα καταφέρουν να αποτρέψουν μια παλινόρθωση της Δεξιάς ή το αίτημα για συνέχιση της πολιτικής αλλαγής θα κριθεί πιο πειστικό;

 

Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων ΕΝΑ – Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος

 

Διαβάστε ακόμη: