Το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ εν μέσω Qatargate, το Φόρουμ του Νταβός και η «πολυκρίση» στον πλανήτη, η συμπλήρωση τριών ετών από το Brexit, οι εκλογές σε Τουρκία και Κύπρο και οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Βραζιλία περιλαμβάνονται στα θέματα του Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #11 του ΕΝΑ.

Πέρα από το Qatargate: Υπάρχει διέξοδος από το θεσμικό τέλμα;

Το σκάνδαλο Qatargate εξελίσσεται ταχύτατα σε ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στο (όποιο) ηθικό πλεονέκτημα της ΕΕ, καθώς αποκαλύπτει τις βαθιές ρηγματώσεις του θεσμικού της πλαισίου. Ωστόσο, η απαξίωση των θεσμών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει βαθύτερες ρίζες. Κατά συνέπεια, για την επούλωση των πληγών στο σώμα του ευρωπαϊκού σχεδίου θα απαιτηθούν δραστικότερες λύσεις.

Τα αδιέξοδα του Νταβός και το αληθινό νόημα της «πολυκρίσης»

Ο νεολογισμός «πολυκρίση» κυριάρχησε στις συζητήσεις των οικονομικών, πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξήχθη από τις 16 έως τις 20 Ιανουαρίου στο θέρετρο του Νταβός. Το Φόρουμ, που τις τελευταίες δεκαετίες προωθεί με συνέπεια το δόγμα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης αποτέλεσε μια διαδικασία επιβεβαίωσης των αδιεξόδων της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, η έννοια της πολυκρίσης αποκτά κρίσιμη σημασία, αφού δεν αποτελεί απλώς ένα «άθροισμα» κρισιακών συνθηκών που έτυχε να συμβαίνουν παράλληλα στον πλανήτη.

Brexit, τρία χρόνια μετά: Εθελοτυφλία, άρνηση και συμφωνίες στον αέρα

Στη Βρετανία, παρά την πάροδο τριών ετών από την υποτιθέμενη ολοκλήρωση του Brexit, πολύ λίγα έχουν οριστικοποιηθεί. Η λίστα των προβλημάτων που οφείλονται στην έξοδο είναι τεράστια, ενώ σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει ότι οι αντιλήψεις για το ζήτημα έχουν αλλάξει. Η οικονομική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη πολύ βαθιά, η προγνώσεις αρνητικές και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι και πάλι αντιμέτωπη με τις συνέπειες του Brexit.

Η Τουρκία στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι ίσως οι σημαντικότερες στη σύγχρονη ιστορία της καθώς θα κρίνουν κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει να απομακρυνθεί από τις προεδρικές υπερεξουσίες και θα αποκαταστήσει θεσμούς που υπονομεύθηκαν σταδιακά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο Πρόεδρος Ερντογάν επενδύει σε αυτοκρατορικά οράματα, ανεπαρκείς παροχές και βέβαια πόλωση που εν πολλοίς δεν πείθουν τους Τούρκους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους. Την ίδια στιγμή η τουρκική αντιπολίτευση -με την εξαίρεση του φιλοκουρδικού αριστερού HDP- φαίνεται μάλλον κατώτερη των περιστάσεων καθώς δυσκολεύεται να κάνει την υπέρβαση που απαιτεί η συγκυρία, ενώ η «Δύση» ασκεί κριτική μόνο εφόσον θίγονται συγκεκριμένες ισορροπίες ισχύος που την αφορούν.

Κυπριακές εκλογές: Συμπεράσματα στο φόντο της κάλπης

H κυπριακή περίπτωση αποτελεί πανηγυρική περίπτωση εμπέδωσης της πολιτικής κυριαρχίας της Δεξιάς σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την κοινωνική και οικονομική ατζέντα. Μαρτυρά επίσης την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής «ενηλικίωσης» της Μεγαλόνησου. Ωστόσο, μια βαθύτερη ματιά στις ιδιαιτερότητες του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών είναι ικανές να πείσουν για  το σύνθετο του εγχειρήματος.

Άρνηση της εκλογικής ήττας: Ένα φαινόμενο με συνέχεια στο χρόνο 

Όσα συνέβησαν (ξανά) πριν από μερικές μόλις εβδομάδες στη Βραζιλία από μερίδα υποστηρικτών του ηττημένου Προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου αποτελούν άραγε μεμονωμένο περιστατικό ή μήπως υπάρχει, αντίθετα, κίνδυνος γενίκευσης ανάλογων φαινομένων, ακόμη και σε χώρες που διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι;

 

Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων ΕΝΑ – Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος