Η κλιματική αλλαγή επιτείνει την εμφάνιση ακραίων πλημμυρών, γεγονός που επαληθεύτηκε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, (Μάνδρα Αττικής/Νοέμβριος 2017, Χαλκιδική /Απρίλιος 2020, Εύβοια/Αύγουστος 2020, Καρδίτσα και Φάρσαλα/Σεπτέμβριος 2020, Κρήτη/Νοέμβριος 2020).

Οι έντονες πλημμύρες έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και τις λειτουργίες τους που αποτιμώνται σε κόστος πολλών δισ. ευρώ το χρόνο.

Η ένταση και έκταση του φαινομένου επιτάσσει την ενημέρωση των πολιτών θέτοντας επιτακτικά στην ατζέντα την ανάγκη εφαρμογής ολοκληρωμένων πολιτικών για την αντιμετώπισή του με βάση τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες και καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

Οι εμπειρίες από τις καταστροφικές πλημμύρες αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας ο κίνδυνος των πλημμυρών έχει υποτιμηθεί από την Πολιτεία. Απόρροια αυτού είναι η υψηλή ευαλωτότητα τόσο των αστικών περιοχών όσο και της υπαίθρου.

Είναι σήμερα, λοιπόν, επιτακτική στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ενίσχυσης της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας των υποδομών, της οικονομίας και της κοινωνίας, η εφαρμογή των όσων προβλέπονται στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμυρών και η ουσιαστική οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών Προστασίας του Πολίτη των Περιφερειών.

 

* Μελέτη του 

Χρίστου Τσαντήλα, Δρ. Γεωπόνου – Εδαφολόγου, πρ. Τακτικού Ερευνητή του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και Διευθυντή του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών (σήμερα Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ)

Παρατηρητήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης & Ευημερίας του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ


[* Πρώτη δημοσίευση της μελέτης – Δεκέμβριος 2020]

 

Διαβάστε ακόμη: