Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ, οι εκλογές στις ΗΠΑ, τα μηνύματα του Φόρουμ του Νταβός και οι κινήσεις της Ευρώπης στο πεδίο των Κρίσιμων Πρώτων Υλών περιλαμβάνονται στα θέματα του Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #17 του ΕΝΑ.

Ο πόλεμος στη Γάζα αλλάζει τους διεθνείς συσχετισμούς

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί καταλυτικό παράγοντα αλλαγής συσχετισμών σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι αυτό της επίδρασης του παλαιστινιακού ζητήματος στις περιφερειακές εξελίξεις, το δεύτερο αφορά τον ιδιαίτερο ρόλο των ένοπλων μη κρατικών δρώντων στους περιφερειακούς και διεθνείς συσχετισμούς και το τρίτο είναι της συγκρότησης του Παγκόσμιου Νότου και της επίδρασης του στο παγκόσμιο σύστημα.

Ποιο είναι τελικά το «αποτυχημένο  κράτος» της Υεμένης;

Την ίδια ώρα, η κάλυψη από τον διεθνή και εγχώριο τύπο της Υεμένης και πιο συγκεκριμένα, των επιθέσεων των Σιιτών Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να εξεταστεί εκτός του πλαισίου του «αποτυχημένου κράτους». Ειδικά όταν η Δύση πάνω σε αυτή την ταυτότητα, αποδίδει όχι μόνο τις εξελίξεις στην Υεμένη, αλλά και το πώς η ίδια αντιδρά στις προκλήσεις που αυτές θέτουν.

Ένα ανούσιο ευρωπαϊκό Game of Thrones

Για την Ευρώπη, το 2024 αναμένεται ένα έτος-ορόσημο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, καθώς και με τις συνέπειες των επιλογών της συλλογικής της ηγεσίας. Εν τούτοις, οι ίδιοι άνθρωποι που απαρτίζουν αυτή την ηγεσία δείχνουν περισσότερο απασχολημένοι με το ποια προσωπικότητα θα αναλάβει ποιον θώκο ενόψει των ευρωεκλογών.

Το «φαινόμενο Τραμπ» και πάλι στο επίκεντρο

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, η επέλαση του Ντόναλντ Τραμπ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται ότι θέτει ήδη τις παραμέτρους των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ωστόσο η επικράτηση του ενός (Δημοκρατικοί) ή του άλλου μπλοκ (Ρεπουμπλικάνοι) είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων.

Νταβός 2024: Οι προκλήσεις στην εποχή γεωπολιτικών ανταγωνισμών και τεχνητής νοημοσύνης και η αμηχανία των ελίτ

Το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επιβεβαίωσε την πολυπλοκότητα στο ρευστό διεθνές σκηνικό (κατακερματισμός, κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, κ.ά.) δείχνοντας ότι οι υφιστάμενες προκλήσεις (κλιματική αλλαγή) και οι νέες που ανακύπτουν (τεχνητή νοημοσύνη), καθώς και εμπεδωμένες κρίσεις απαιτούν νέους τρόπους διαχείρισης. Ωστόσο κατέδειξε ότι οι οικονομικές και πολιτικές, ελίτ που συμμετείχαν στις ζυμώσεις του Νταβός εμφανίζουν έντονη αμηχανία και έλλειψη λύσεων απέναντι στις συνθήκες αυτές.

Η Ευρώπη και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες

Στο γεωοικονομικό πεδίο, η ενωσιακή προσπάθεια για την επίτευξη της τεχνολογικής αυτονομίας, που θεωρείται ότι θα τροφοδοτήσει και θα διασφαλίσει τη δίδυμη μετάβαση- έγκειται στην έγκαιρη διασφάλιση του εφοδιασμού με κρίσιμες πρώτες ύλες, οι οποίες συνιστούν πλέον ένα εκ των βασικών πεδίων του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Προς τον σκοπό αυτό, η ΕΕ υιοθέτησε προσφάτως τον Κανονισμό για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες.

 

 

Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων ΕΝΑ – Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος