Η oμότιμη καθηγήτρια στο Harvard Business School και συγγραφέας του The Age of Surveillance Capitalism Shoshana Zuboff  γράφει για το πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις και η ψηφιοποίηση χρησιμοποιούνται για την εδραίωση μιας οικονομίας της επιτήρησης.

Απέναντι στις πολυεπίπεδες απειλές που διαμορφώνονται σε συνθήκες υπερσυγκέντρωσης ψηφιακής εξουσίας, η Zuboff προτάσσει την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων για την αναβάθμιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την εμβάθυνση της ατομικής αυτονομίας και την υλοποίηση μιας σειράς κρίσιμων προϋποθέσεων για την ουσιαστική ενίσχυση της δημοκρατίας στις μέρες.

Το βιβλίο της The Age of Surveillance Capitalism κυκλοφόρησε μόλις πριν από ένα έτος και ήδη θεωρείται ένα από τα επιδραστικότερα έργα για την κατανόηση της ψηφιακής εποχής.

Το άρθρο «Είσαι πλέον τηλεχειριζόμενος: Οι καπιταλιστές της παρακολούθησης ελέγχουν την επιστήμη και τους επιστήμονες, τα μυστικά και την αλήθεια», που αποτελεί μία εξαιρετική περίληψη της εκτενούς μελέτης της, δημοσιεύτηκε πρωτότυπα στους New York Times με τίτλο «You Are Now Remotely Controlled: Surveillance capitalists control the science and the scientists, the secrets and the truth» στις 24/1/2020. Πρόκειται για το πρώτο μακροσκελές άρθρο της που μεταφράζεται στα ελληνικά ως εισαγωγή στο έργο της.


[Διαβάστε όλο το άρθρο της Shoshana Zuboff]


* Μετάφραση / Επιστημονική Επιμέλεια:

Δώρα Κοτσακά, Δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Ερευνήτριας | Παρατηρητήριο των Κοινών του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ

 

Περισσότερα σχετικά από τον καπιταλισμό της παρακολούθησης από τη Sh. Zuboff και τη N. Klein σε εκδήλωση του The Intercept:

Διαβάστε ακόμη: