Τι είναι η δημόσια υγεία; Εξαντλείται άραγε στις υπηρεσίες υγείας ή στον τρόπο χρηματοδότησης τους; Ποιοι είναι οι κοινωνικοί, οικονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που καθορίζουν την υγεία ενός πληθυσμού και ποιες είναι σήμερα οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία διεθνώς; Πώς συνδέονται οι κοινωνικές ανισότητες με την υγεία; Τι είναι ένα σύστημα υγείας και πώς μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητά του; Πώς είναι διαρθρωμένο το ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας και πώς αξιολογείται η ανταπόκρισή του στην πρόσφατη επιδημιολογική κρίση; Ποιο θα μπορούσε να είναι ένα εναλλακτικό υπόδειγμα οργάνωσης του συστήματος υγείας και χάραξης μιας αποτελεσματικής δημόσιας πολιτικής υγείας που να εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία;

Στον απόηχο της πανδημικής κρίσης, το βιβλίο του Θάνου Μυλωνέρου Δημόσια Υγεία. Πλαίσιο και Προσεγγίσεις, που μόλις κυκλοφόρησε στην εκδοτική σειρά «Βασικές Έννοιες» του Ινστιτούτου ΕΝΑ, επιχειρεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. Εκκινώντας από την παραδοχή ότι οι πρωταρχικές αιτίες των ασθενειών είναι κοινωνικές και οικονομικές, το βιβλίο εστιάζει στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας πρόσληψης της υγείας με αφετηρία την εξάλειψη των ανισοτήτων. Επισημαίνει δε την κρισιμότητα της αλλαγής παραδείγματος και στον τρόπο οργάνωσης των συστημάτων υγείας με έμφαση στην προαγωγή, την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και στην υιοθέτηση διατομεακών πολιτικών για την προστασία της υγείας, με πυρήνα την ενίσχυση της συμμετοχικότητας στη λήψη των αποφάσεων.

Ο Θάνος Μυλωνέρος σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας (Conservatoire National des Arts et Métiers) και στη Δημόσια Υγεία (London School of Hygiene and Tropical Medicine). Υπήρξε συνεργάτης του Υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την οποία έχει δημοσιεύσει ομότιμα αξιολογημένη εργασία σε ξένο περιοδικό. Από το 2017 είναι συνεργάτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με κύριο αντικείμενο τα συστήματα υγείας και τη δημόσια υγεία.

Δημόσια Υγεία. Πλαίσιο και ΠροσεγγίσειςΣυγγραφέας: Θάνος Μυλωνέρος | Πρόλογος: Χαράλαμπος Οικονόμου | Εκδόσεις: Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ | Εκδοτική σειρά: Βασικές Έννοιες | Έτος έκδοσης: 2023 | ISBN: 978-618-84334-4-1 | Αριθμός σελίδων: 440 | Λ.τ.: 15,00 €

Μπορείτε να προμηθεύεστε το βιβλίο από τα Γραφεία του ΕΝΑ (Ζαλοκώστα 9, 2ος όροφος, καθημερινά 10.00-15.00). Από τις αρχές Ιουλίου θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία.

 

Η εκδοτική σειρά «Βασικές Έννοιες»

Το βιβλίο Δημόσια Υγεία αποτελεί την τέταρτη προσθήκη στην εκδοτική σειρά του ΕΝΑ «Βασικές Έννοιες». Στόχος της σειράς, η οποία εγκαινιάστηκε με το βιβλίο Δημοκρατία. Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη της του καθηγητή Νίκου Παρασκευόπουλου και συνεχίστηκε με τα βιβλία Το 1821 ως Επανάσταση. Γιατί ξέσπασε και γιατί πέτυχε του Δρ. Δημήτρη Παπανικολόπουλου και Το Πολιτικό Κόμμα του επίκουρου καθηγητή Κώστα Ελευθερίου είναι να προσφέρει ολοκληρωμένη εγκύκλια κατανόηση και μια επιστημονικά έγκυρη και εμπεριστατωμένη θεώρηση βασικών εννοιών της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής θεωρίας, εκκινώντας από μια καταστατικά προοδευτική αφετηρία.

Τα εισαγωγικά εγχειρίδια της σειράς απευθύνονται σε όσους και όσες έρχονται για πρώτη ίσως φορά σε επαφή με τις αντίστοιχες έννοιες αλλά και σε αυτούς ή αυτές που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους. Ενσωματώνοντας κλασικές και σύγχρονες προσεγγίσεις, με κριτική ματιά και σε άμεση σύνδεση με τη συγχρονία, επιχειρούν να διευρύνουν και να εμπλουτίσουν την προοδευτική θεωρία και πρακτική με την ταυτόχρονη επισκόπηση παραδειγμάτων και πρακτικών από τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία.

Την επιστημονική επιμέλεια της σειράς έχει ο συντονιστής του Κύκλου Πολιτικής Ανάλυσης του ΕΝΑ δρ. Κώστας Ελευθερίου.