H Πορτογαλία ήταν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Το 2011 η χώρα αναγκάστηκε να μπει σε πρόγραμμα διάσωσης, παίρνοντας δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το 2015 πήρε όμως τη γενναία απόφαση να αντισταθεί στους Ευρωπαίους πιστωτές, απορρίπτοντας τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και πυροδοτώντας έναν ενάρετο κύκλο ανάκαμψης, που επέτρεψε στην οικονομία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times τονίζεται ότι η Πορτογαλία απέτρεψε τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνική ασφάλιση, αύξησε τον κατώτατο μισθό –χωρίς να κλονιστεί ο προϋπολογισμός– και προσέφερε κίνητρα για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως αναπτυξιακές επιδοτήσεις, πιστώσεις φόρου και χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη άρχισε να ανακάμπτει, το ίδιο και η παραγωγή και οι εξαγωγές, που αποτέλεσαν βασική πηγή ανάπτυξης.
Με μια ασυνήθιστη συμμαχία με ριζοσπαστικά και αριστερά κόμματα, που είχαν αποκοπεί από την εξουσία μετά το τέλος της δικτατορίας το 1974, η κυβέρνηση Costa μείωσε το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ έναντι 4,4% κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, με περικοπές στις υποδομές και σε άλλες δαπάνες.
Η ανάκαμψη είναι πλέον ορατή παντού: στον τουρισμό, στις επενδύσεις στον τομέα της αεροδιαστημικής, των κατασκευών και της μεταποίησης, συνοδευόμενη από έκρηξη των εξαγωγών και μείωση της ανεργίας κατά το ήμισυ. Για να εδραιωθεί ο κύκλος ανάπτυξης, η κυβέρνηση επιδιώκει φοροελαφρύνσεις για ξένες επιχειρήσεις και κατάρτιση των ανέργων.
Πρωταρχικός στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος, καθώς το χρέος της Πορτογαλίας είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε χρηματοπιστωτικές αναταραχές. Μείζον θέμα είναι, επίσης, ο κατώτατος μισθός, που ανέρχεται στο ποσό των 580 ευρώ, παραμένοντας στα κατώτερα επίπεδα της ευρωζώνης, καθώς και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης χαμηλής αμοιβής, αν και οι μισθοί του δημόσιου τομέα έχουν επανέλθει σε προηγούμενα επίπεδα.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο στους New York Times με τίτλο Portugal Dared to Cast Aside Austerity. It’s Having a Major Revival
(Πηγή φωτογραφίας: Rodrigo Cardoso/The New York Times)