Το χρέος της πανδημίας, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, το ρωσικό εμβόλιο και οι ευρωρωσικές σχέσεις, καθώς και το οι ευρωτουρκικές σχέσεις και πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΕ στο μεταναστευτικό ζήτημα περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #37.

Το κορονοχρέος απειλεί την επόμενη ημέρα της Ευρώπης

Το ζήτημα του κορονοχρέους ήδη συζητείται στην ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα, καθώς πέρα από την υγειονομική αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υφίσταται με τους αργόσυρτους εμβολιαστικούς ρυθμούς στην ΕΕ, η συσσώρευση του πρόσθετου βάρους στο ήδη υπάρχον «βουνό» χρέους πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί μία από τις βασικές προκλήσεις της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία.

Διάσκεψη για ποιο μέλλον, ποιας Ευρώπης;

Εν μέσω της χειρότερης κρίσης της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας, η είδηση ότι η ΕΕ κατέληξε επιτέλους στην απόφαση διοργάνωσης μιας (ακόμα) συνδιάσκεψης για «το Μέλλον της Ευρώπης» -έπειτα από μήνες αντεγκλήσεων για το κρίσιμο ζήτημα του ποιος θα προεδρεύσει- είναι αφενός ειρωνική αφετέρου ενδεικτική ενός τραγικού ελαττώματος στην καρδιά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η εκλογική πανωλεθρία του CDU και η νέα ανικανότητα

Στη Γερμανία, την ίδια ώρα, Χριστιανοδημοκράτες πελαγοδρομούν σε αχαρτογράφητα νερά μετά και την πρόσφατη εκλογική πανωλεθρία στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και την Ρηνανία-Παλατινάτο, εξέλιξη οφείλεται εν πολλοίς στη διαχείριση της πανδημίας και στην αδυναμία της κυβέρνησης της Μέρκελ να δώσει προτεραιότητα στην υπεράσπιση της υγείας και της ζωής των ανθρώπων εις βάρος των συμφερόντων των επιχειρηματιών.

Το ρωσικό εμβόλιο, οι ευθύνες της ΕΕ και οι περιπλοκές του νέου Ψυχρού Πολέμου

Η «επέλαση» του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στα Βαλκάνια και στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη επιβεβαιώνει την πολύπλευρη κρίση στην οποία έχει εισέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αποτυπώνεται και στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα. Επιπλέον, οι εξελίξεις και σε αυτό το πεδίο δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από την όξυνση των σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Το «παζάρι» με την Τουρκία οδηγός της ευρωπαϊκής πολιτικής για Μετανάστευση και Άσυλο

Η πρόσφατη κινητικότητα που παρατηρείται εντός της ΕΕ, αλλά και στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, προαναγγέλλει την οριστικοποίηση της πολιτικής της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τόσο μέσω της κατάληξης του σχετικού Νέου Συμφώνου -με πενιχρές πάντως τις ελπίδες ενίσχυσης της «αλληλεγγύης»- όσο και της πιθανότατης ανανέωσης της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

 

Κύκλος Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων ΕΝΑ

Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος