Οι προκλήσεις του ερχόμενου διαστήματος για την Ευρώπη και οι συμμαχίες χωρών που θα διαμορφώσουν την εξέλιξή τους, η μάχη του Ταμείου Ανάκαμψης και η στάση της Καγκελαρίου Μέρκελ με την ανάληψη της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ, καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και στην Πολωνία περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #32.

Τρεις σημαντικές συμφωνίες αναμένεται να συναφθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι αυτές που αφορούν τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, το σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία και το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Οι συσχετισμοί μεταξύ ομάδων κρατών-μελών θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τον κυρίαρχο χαρακτήρα της κάθε συμφωνίας, ενώ ζητήματα που αφορούν τη σημασία του γαλλογερμανικού άξονα ή την πιθανότητα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων καθίστανται εκ νέου επίκαιρα.

Η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ στις 19 Ιουνίου χάραξε τις γραμμές στο πεδίο της μάχης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, δίνοντας την ευκαιρία στις διάφορες παρατάξεις να υψώσουν τις πολεμικές σημαίες τους. Με άλλα λόγια, να καταγράψουν τις αρχικές τους θέσεις, προσβλέποντας σε έναν μελλοντικό συμβιβασμό, η επάρκεια του οποίου θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να συνεχίσει την αλλαγή πολιτικής «μάσκας», ανάλογα με την περίσταση. Ωστόσο, η μεγάλη τακτική ευελιξία δεν αρκεί πλέον για να λύσει τα πρωτοφανή προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καγκελάριος σε όλα τα δυνατά επίπεδα: παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, γερμανικό, κομματικό. Και για πολλά εκ των οποίων δεν είναι η ίδια άμοιρη ευθυνών.

Στη Γαλλία, ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών είχε μικρή συμμετοχή, αλλά έστειλε πολλά μηνύματα κινητοποίησης των πολιτών για την άμεση εφαρμογή μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Ειδικά στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας οι υποψήφιοι των Πράσινων σάρωσαν, ενώ η σοσιαλίστρια Δήμαρχος του Παρισιού επανεξελέγη χάρη στην πράσινη ατζέντα που επέβαλαν οι οικολογικές οργανώσεις που στήριξαν την υποψηφιότητά της. Η νίκη των Πράσινων συνέπεσε με την υποβολή 149 προτάσεων από τη συνδιάσκεψη ενάντια στην κλιματική αλλαγή των 150 Γάλλων πολιτών που κληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 να διαμορφώσουν μια εφαρμόσιμη πολιτική πρόταση. Η πίεση προς τον Πρόεδρο Μακρόν και την Κυβέρνηση για εφαρμογή των προτάσεων των πολιτών είναι πλέον πολύ μεγάλη.

Στην Πολωνία, αν και ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών δεν είχε ως αποτέλεσμα την επανεκλογή του -υποστηριζόμενου από τον κυβερνώντα εθνικιστικό συνασπισμό- νυν Προέδρου Ντούντα, το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε δεν γεννά ελπίδες για την υπέρβαση του ιδιόμορφου πολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ των διαφόρων εκδοχών της Δεξιάς, αλλά αντίθετα φαίνεται να συμβάλλει στην διατήρησή του.

 

Κύκλος Ανάλυσης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων

Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος