Από τις εκδόσεις του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ κυκλοφορεί ο δίγλωσσος συλλογικός τόμος Σύγχρονος πολιτικός στοχασμός και εναλλακτικές πολιτικές/Contemporary political thought and alternative policies σε επιμέλεια των Νίκου Ερηνάκη και Γιάννη Κουρή.

Ο τόμος περιλαμβάνει συμβολές ακαδημαϊκών και ερευνητών/τριών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δραστηριοποιούνται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Κυκλοφορεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πολιτικής Θεωρίας του ΕΝΑ.


Γιατί αυτός ο τόμος, με τις συγκεκριμένες θεματικές, και γιατί τώρα, σε αυτή τη συγκεκριμένη εποχή; Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία οι κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί λειτουργούν σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής, κοινωνικοπολιτικής και πολιτισμικής κρίσης, ενώ οι παραδοσιακές ιδέες και οι δημοκρατικοι θεσμοί αμφισβητούνται και μαζί τους τα υπάρχοντα πολιτικά υποκείμενα υφίστανται την απαξίωση της κοινωνίας. Η εποχή μας, ωστόσο, δεν χαρακτηρίζεται μόνο από την κρίση και την κατάρρευση ξεπερασμένων ιδεών και μοντέλων, αλλά και από την ανάγκη και τις δυνατότητες να δημιουργήσει νέες αξίες, ιδέες και πρακτικές.

Άλλωστε, η εποχή μας είναι μια εποχή των άκρων· σε ένα πλαίσιο πολυμορφικών κρίσεων (κοινωνικοοικονομική, περιβαλλοντική, πολιτισμική, ενεργειακή κ.ά.) και πρωτόγνωρων προκλήσεων (ψηφιακή επανάσταση), προκύπτει η ανάγκη για ένα καινοτόμο και καινοποιό πλέγμα ιδεών και αξιών που θα υπερβαίνουν με δημιουργικό τρόπο την πολλαπλότητα της κρισιακής συνθήκης, αξιοποιώντας τις θετικότητες των σύγχρονων προκλήσεων. Θα μπορούσε έτσι να εμπλουτιστεί το θεωρητικό πεδίο με ένα συνδυασμό ιδεών που αναφέρονται σε προωθημένες μορφές ριζικής δημοκρατίας, κοινωνικής αυτενέργειας και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, με στόχο την κοινωνία και οικονομία της δημιουργικότητας, της ελευθερίας και της ισότητας.

Η κύρια στοχοθεσία, λοιπόν, του τόμου είναι να αναδείξει θεωρητικές προσεγγίσεις που σχετίζονται με τα σύγχρονα ριζοσπαστικά προοδευτικά διακυβεύματα, παρέχοντας τη σύνθετη θεωρητική βάση του σύγχρονου πληθυντικού προοδευτισμού. Επιπλέον, φιλοδοξεί να εισαγάγει στον δημόσιο διάλογο έννοιες που μπορούν να λειτουργήσουν ως το θεωρητικό υπόβαθρο μιας νέας απελευθερωτικής πολιτικής πρακτικής. Να συνδέσει με απτό τρόπο το πεδίο των ιδεών με εφαρμόσιμες εναλλακτικές πολιτικές, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ κοινωνικοπολιτικού στοχασμού και συλλογικής κοινωνικοπολιτικής δράσης, ώστε να φωτιστούν πεδία και θεματικές που στον εγχώριο διάλογο παραμένουν ακόμα σε σχετικά αφετηριακό στάδιο.

[Από την εισαγωγή των επιμελητών]

Γράφουν:

Alex Bryan, Λέκτορας Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ | Alan M.S.J. Coffee, Διδάσκων  Φιλοσοφίας, King’s College, Λονδίνο | Νίκος Ερηνάκης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Επιστημονικός Διευθυντής, Ινστιτούτο ΕΝΑ | Adi Goldiner, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο της Χάιφα | Λήδα Κατσανούλη, Eρευνήτρια, University College London | Γιάννης Κουρής, Δρ. Φιλοσοφίας, King’s College, Λονδίνο και Συντονιστής Κέντρου Πολιτικής Θεωρίας, Ινστιτούτο ΕΝΑ | Laura Lo Coco, Ανώτερη Λέκτορας, Πανεπιστήμιο του Hertfordshire | Mari Mikkola, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ | Tom O’Shea, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου | Costanza Porro, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Βρετανική Ακαδημία MANCEPT | Lori Watson, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον | Leif Wenar, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Στάνφορντ | Stuart White, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης | Jonathan Wolff, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης


 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις 19 Δεκεμβρίου σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

Κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο ΚΨΜ, Κιάφας 3 & Ακαδημίας, Αθήνα

ΙSBN: 978-618-84334-5-8 | Σελ.: 352 | Λ. Τ.: 17,00 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 210 3642178.