Ο Βρετανός φιλόσοφος Stuart White, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διερωτήθηκε το 2007 αν ο νεο-ρεπουμπλικανισμός είναι η νέα μεγάλη ιδέα της Αριστεράς.

Ο σύγχρονος ρεπουμπλικανισμός -όπως ορίζεται στον ακαδημαϊκό χώρο- βασίζεται σε μια σειρά από ιδέες όπως η ελευθερία, η κοινωνική και οικονομική ισότητα, η ενεργή συμμετοχή στον δημοκρατικό βίο και η προάσπιση μια ευρείας γκάμας κοινωνικών δικαιωμάτων. Το 2007 η ρεπουμπλικανική πολιτική θεωρία είχε ξεκινήσει να ακμάζει στους ακαδημαϊκούς κύκλους της Δύσης, ενώ η ριζοσπαστική Αριστερά προσπαθούσε να εναρμονίσει έναν νέο κοινωνικό προοδευτισμό με τις παραδοσιακές ιδεολογικές της δεσμεύσεις. Σήμερα, μία και πλέον δεκαετία μετά, οι εξελίξεις των τελευταίων ετών προσδίδουν επιπλέον ενδιαφέρον στην ερώτηση του White. Ακαδημαϊκά, η νεο-ρεπουμπλικανική ακμή έχει συνεχιστεί ακάθεκτη, δημιουργώντας μια πλούσια και συνεχώς αυξανόμενη βιβλιογραφία.

Πολιτικά, η οικονομική και ιδεολογική κρίση έχει δημιουργήσει -μεταξύ άλλων- εύφορο έδαφος για προοδευτικές ιδέες και εναλλακτικές πολιτικές. Για παράδειγμα, το 2007 δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να προβλέψει την τετραετή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ομοίως, κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει τη δημοτικότητα των ιδεών (του σοσιαλιστή) Bernie Sanders στις ΗΠΑ ή το ότι ο Jeremy Corbyn θα εκλεγόταν ηγέτης των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το κείμενο αυτό κάνει μια αρχική απόπειρα να απαντήσει στο ερώτημα του White, αναδεικνύοντας το συσχετισμό μεταξύ ριζοσπαστικού νεο-ρεπουμπλικανισμού και Αριστεράς.

 

* Μελέτη του 

Γιάννη Κουρή, Δρ. Φιλοσοφίας, King’s College London