Η ποιητική γενιά του 2000 έχει δώσει εξαιρετικά πλούσιο έργο, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Στο έργο αυτό, καθώς και στην κριτική του πρόσληψη, μπορούμε πρόσφατα να διακρίνουμε δύο μείζονες τάσεις. Η μια ενδιαφέρεται για τη δημόσια λειτουργία της τέχνης και η άλλη για την ιδιωτική. Στην πρώτη τάση παρατηρούμε την παρουσία σε εκδηλώσεις, επιτελέσεις, δραστηριότητες, φεστιβάλ κ.λπ., ποιητριών και ποιητών που διαπραγματεύονται θέματα εξουσίας, ταυτότητας, τάξης, οικολογίας και ανθρωπινότητας. Στην δεύτερη τάση παρατηρούμε συγγραφείς να αποσύρονται σε εσωστρεφή πεδία απαγγελίας, ενδοσκόπησης και ενόρασης για να υπερασπιστούν την ωραιότητα, αρμονία, ουσία, αυτονομία και υπερβατικότητα της ποίησης καθεαυτής. Πρόκειται για δυο πολύ διαφορετικές απόψεις για τη λειτουργία της τέχνης οι οποίες συχνά διαφωνούν σε περιοδικά, ιστοσελίδες, συνέδρια, Facebook και αλλού και εκπροσωπούνται τόσο από άτομα που γράφουν ποίηση όσο και από άλλα που ασχολούνται με την κριτική, τη φιλολογία, την επιμέλεια και την διδασκαλία.

Πώς κρίνεται και πώς κρίνει η νέα ποίηση; Ο καινούργιος ιστότοπος Ποιητική κρίση θα προσκαλεί άτομα με διαφορετικές λογοτεχνικές ενασχολήσεις να τοποθετηθούν με δοκιμιακά κείμενα θέσεων σε πολιτισμικά ζητήματα (π.χ. αυτονομία, διαμαρτυρία, κυκλοφορία, βράβευση, διδασκαλία, κατανάλωση ποίησης) ώστε να δημιουργήσει ένα χώρο ανταλλαγής θεωρητικών απόψεων γύρω από την ποιητική του 21ου αιώνα. Τα κείμενα θα πρέπει απαραίτητα να έχουν έναν αρκετά συστηματικό (κι όχι ιμπρεσσιονιστικό) χαρακτήρα και να αναφέρονται σε κάποια θεωρητική βιβλιογραφία ώστε να συνομιλούν ρητά με άλλες απόψεις.

Στόχος είναι μια αντίπαλη πολυφωνία γύρω από μείζονα ζητήματα του κοινωνικού ρόλου της σύγχρονης ποίησης ώστε να προκύπτει ένας (αντ)αγωνιστικός προβληματισμός. Ένας διάλογος συγγραφέων, κριτικών, πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων, εκδοτών, επιμελητών, βιβλιοπωλών, οργανωτών και άλλων διανοουμένων για τη δημόσια λειτουργία της τέχνης θα συμβάλλει στη διερεύνηση θέσεων και πολιτικών στα επίπεδα καλλιτεχνικών πρακτικών και πολιτισμικών αξιών.

 

Ποιητική κρίση: Η δημόσια λειτουργία της νέας ελληνικής ποίησης του 21ου αιώνα

Ένας ιστότοπος του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ

Συντονιστής:  Βασίλης Λαμπρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικών Σπουδών & Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Παν/μιο του Μίσιγκαν, μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ΕΝΑ