Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ διοργανώνει την Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021, στις 19.00, παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Παπανικολόπουλου «Το 1821 ως επανάσταση. Γιατί ξέσπασε και γιατί πέτυχε» (εκδόσεις ΕΝΑ, σειρά «Βασικές Έννοιες»), στον κήπο του Κτηρίου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Σία Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, βουλευτής
  • Δημήτρης Μπαχάρας, δρ. Ιστορίας, διδάσκων του Ιονίου Πανεπιστημίου
  • Αντώνης Λιάκος, ιστορικός, ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του ΕΝΑ

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο επιστημονικός υπεύθυνος της εκδοτικής σειράς του ΕΝΑ «Βασικές Έννοιες», δρ. Πολιτικής Επιστήμης, Κώστας Ελευθερίου.

Θα ακολουθήσει σύντομη παρέμβαση του συγγραφέα.

 

 Η εκδοτική σειρά «Βασικές Έννοιες» του ΕΝΑ

Το βιβλίο «Το 1821 ως επανάσταση. Γιατί ξέσπασε και γιατί πέτυχε» του δρ. Πολιτικής Επιστήμης και ερευνητή Δημήτρη Παπανικολόπουλου αποτελεί το δεύτερο της εκδοτικής σειράς του ΕΝΑ «Βασικές Έννοιες». Στόχος της σειράς, η οποία εγκαινιάστηκε με το βιβλίο «Δημοκρατία. Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη της» του καθηγητή Νίκου Παρασκευόπουλου, είναι να προσφέρει ολοκληρωμένη εγκύκλια κατανόηση και μια επιστημονικά έγκυρη και εμπεριστατωμένη θεώρηση βασικών εννοιών της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής θεωρίας, εκκινώντας από μια καταστατικά προοδευτική αφετηρία.

Τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει το τρίτο βιβλίο της σειράς, «Το Πολιτικό Κόμμα», του Κώστα Ελευθερίου.

Τα εισαγωγικά εγχειρίδια της σειράς απευθύνονται σε όσους και όσες έρχονται για πρώτη ίσως φορά σε επαφή με τις αντίστοιχες έννοιες αλλά και σε αυτούς ή αυτές που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους. Ενσωματώνοντας κλασικές και σύγχρονες προσεγγίσεις, με κριτική ματιά και σε άμεση σύνδεση με τη συγχρονία, επιχειρούν να διευρύνουν και να εμπλουτίσουν την προοδευτική θεωρία και πρακτική με την ταυτόχρονη επισκόπηση παραδειγμάτων και πρακτικών από τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία.