Ο Κύκλος Πολιτισμικής Πολιτικής του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ διοργάνωσε ξενάγηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, με τις φίλες και τους φίλους του ΕΝΑ να επισκέπτονται, μεταξύ άλλων, τις δύο εκθέσεις που είναι αφιερωμένες στον Ιάννη Ξενάκη, καθώς και στην αναδρομική έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου.

Η εναρκτήρια αυτή δράση εντάσσεται στην ευρύτερη συζήτηση στο πλαίσιο του Κύκλου γύρω από ζητήματα πολιτισμικής πολιτικής όπως η μουσειακή πολιτική και ο ρόλος των δημόσιων μουσείων, οι δημιουργικές συνεργασίες των πολιτιστικών φορέων μεταξύ τους και με αντίστοιχους του εξωτερικού, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των εκθέσεων κ.ά. Παράλληλα, με αφορμή τη θεματική των εκθέσεων διερευνήθηκαν έννοιες όπως η καλλιτεχνική πρωτοπορία, η σχέση με την πολιτική, η σχέση των καλλιτεχνών της διασποράς και του έργου τους με την Ελλάδα, τα ζητήματα φύλου, σεξουαλικότητας, συλλογικής και προσωπικής μνήμης, ιστορίας, πολιτικής και οικολογίας στην καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση.

Εικόνες από την ξενάγηση

 

Λίγα λόγια για τις εκθέσεις

Το ΕΜΣΤ από τον περασμένο Ιούνιο παρουσιάζει δύο εκθέσεις αφιερωμένες στον Ιάννη Ξενάκη (1922-2001), έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, που με το πολυσχιδές και ριζοσπαστικό έργο του χάραξε νέους δρόμους κυρίως στη μουσική, αλλά και στην αρχιτεκτονική και στη χρήση υπολογιστών κατά την καλλιτεχνική δημιουργία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκθεσιακή παρουσίαση του Ιάννη Ξενάκη διεθνώς που πραγματοποιείται από ένα δημόσιο μουσείο σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας. Μέσα από αυτό το μεγάλο αφιέρωμα θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε σε βάθος έναν σημαντικό και πολυσχιδή δημιουργό και στοχαστή και να ανακαλύψουμε, μεταξύ άλλων, τον τρόπο με τον οποίο η στράτευσή του στην Αριστερά και την Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι τα Δεκεμβριανά τροφοδότησε το έργο του.

Η πρώτη έκθεση γίνεται στο ισόγειο του μουσείου, σε συνεργασία με το Musée de la Musique-Philharmonie de Paris από την Γαλλία και με τίτλο «Ιάννης Ξενάκης: Ηχητικές Οδύσσειες». Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένη στον πρωτοπόρο συνθέτη, θεωρητικό της μουσικής, αρχιτέκτονα, μηχανικό, μαθηματικό και έναν από τους πιο προοδευτικούς και δημιουργικούς στοχαστές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

[Δείτε εδώ αναλυτικά]

Παράλληλα, στον τρίτο όροφο του μουσείου και σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ) παρουσιάζεται η έκθεση «Ο Ξενάκης και η Ελλάδα», η οποία διερευνά την ταραγμένη και πολύπλοκη σχέση του δημιουργού με την πρώτη του πατρίδα, από τα χρόνια που ζει αυτοεξόριστος στη Γαλλία έως την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την καταξίωσή του.

[Δείτε εδώ αναλυτικά]

Η μεγάλη αναδρομική έκθεση μιας σημαντικής Ελληνίδας καλλιτέχνιδας, της Λήδας Παπακωνσταντίνου, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και αποτελεί μέρος της φετινής θεματικής του μουσείου με τίτλο «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;».

Η Λήδα Παπακωνσταντίνου είναι μία από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και από τις πρωτοπόρους της φεμινιστικής τέχνης στη χώρα μας. Πάντα με επίκεντρο το σώμα, η δουλειά της περιλαμβάνει περφόρμανς, γλυπτική, βίντεο, site-specific εγκαταστάσεις και ζωγραφική. Το έργο της συνολικά αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική τέχνη, αλλά και πηγή έμπνευσης για τους/ις νεότερους/ες εικαστικούς.

[Δείτε εδώ αναλυτικά]

Οι ξεναγήσεις έγιναν από τον κ. Θεόφιλο Τραμπούλη, σύμβουλο της διεύθυνσης του μουσείου, υπεύθυνο για το δημόσιο πρόγραμμα και τις εκδόσεις.