Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και το Δίκτυο για την Υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης συνδιοργανώνουν κύκλο δύο εκδηλώσεων με θέμα «Νέες και νέοι επιστήμονες: Εμπόδια και προοπτικές».

Σε μια περίοδο που πολύ συχνά γίνεται λόγος για τη μετάβαση στην οικονομία της γνώσης και για την ανάγκη η Ελλάδα να αξιοποιήσει το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της σε ένα πλαίσιο μεγάλων διεθνών ανακατατάξεων, οι συνθήκες εκπαίδευσης, έρευνας και εργασίας – αλλά και ευρύτερα οι όροι της ζωής – για τις νέες και τους νέους επιστήμονες παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολες, με την επισφάλεια να αποτελεί τον κανόνα.

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου νέες και νέους επιστήμονες που αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια και υφίστανται διακρίσεις – ταξικές, έμφυλες και άλλες, οι οποίες εντείνονται διαρκώς με ευθύνη της Πολιτείας, που υψώνει διαρκώς περισσότερα εμπόδια και διαχωρισμούς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του κύκλου εκδηλώσεων είναι να αναδείξει τα προβλήματα, και να προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές που θα δίνουν διέξοδο στη νέα γενιά επιστημόνων, θα τους κάνουν συμμέτοχους στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και θα αναστρέφουν την τάση φυγής στο εξωτερικό.

Στις εκδηλώσεις θα παρέμβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας

Αναλυτικότερα, η πρώτη εκδήλωση, με τίτλο «Νέες και νέοι επιστήμονες και η οικονομία της γνώσης», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, στις 7.00 μ.μ., με ομιλητές/ομιλήτριες τους/τις : Κ. Γαβρόγλου, Σπ. Γεωργάτο, Ηλ. Γεωργαντά, Ν. Καμπούρη, Δ. Κοφινά, Ι. Λαλιώτoy. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Δανάη Κολτσίδα.

Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Μαΐου, στις 7.00 μ.μ., με θέμα «Το Brain Drain και πώς να το αντιστρέψουμε», με ομιλητές/ομιλήτριες τους/τις : Κ. Δασύρα, Κ. Δουζίνα, Λ. Λαμπριανίδη, Δ. Σίνου, Κ. Φωτάκη. Θα συντονίσει ο Παναγιώτης Σκευοφύλαξ.

Και οι δύο εκδηλώσεις θα μεταδοθούν διαδικτυακά μέσω των ιστοσελίδων των συνδιοργανωτών: