Ο Κύκλος Πολιτισμικής Πολιτικής του ΕΝΑ διοργάνωσε ιστορικό περίπατο με θέμα «Δύο αιώνες νεότερης ιστορίας γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» την Κυριακή 7 Απριλίου.

Με τη συγκεκριμένη δράση συνεχίστηκε, μετά την ξενάγηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η θεματική σχετικά με τα δημόσια μουσεία και τον ρόλο τους για μια προοδευτική πολιτισμική πολιτική. Αυτή τη φορά επιλέχθηκε ένα αρχαιολογικό μουσείο, το μεγαλύτερο της χώρας. Κεντρικό σκεπτικό ήταν η αναγκαιότητα για μια νέα μουσειακή πολιτική, στον αντίποδα της κυρίαρχης νεοσυντηρητικής και συνάμα ιδιωτικοοικονομικής αντίληψης, η οποία θα εντάσσει τα μουσεία στην καθημερινή ζωή της κοινωνίας και, ταυτόχρονα, θα τα γεμίζει με αυτή, αναδεικνύοντάς τα σε πεδίο συγκρότησης δημόσιου χώρου και πολύτιμο αγαθό που πρέπει να διαφυλαχθεί.

Ο ιστορικός περίπατος αφηγείται μια γοητευτική και συνάμα πολυκύμαντη ιστορία που ξεκινάει πριν από δύο αιώνες, από ένα οικόπεδο που ήταν αμπέλι, κατόπιν έγινε  λέσχη των Βαυαρών στρατιωτών, σημείο ανέγερσης του μεγαλύτερου μουσείου του αρχαίου κόσμου, τόπος αγωνιώδους απόκρυψης αρχαιοτήτων εν όψει πολέμου, εμβληματικό σημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, μάρτυρας της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κιβωτός αστείρευτων εκθέσεων. Ένας τόσο δα τόπος στην καρδιά της Αθήνας έζησε τη γέννηση και τις περιπέτειες της χώρας συνομιλώντας με τον ιστορικό χρόνο κάθε φορά.

Η ξενάγηση στα δεκάδες μέλη και φίλες/ους του ΕΝΑ πραγματοποιήθηκε από τον κ. Κώστα Πασχαλίδη, Δρ. Αρχαιολογίας, επιμελητή αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Εικόνες από την ξενάγηση