Τα διαδοχικά σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στην καρδιά της Silicon Valley έχουν σε μεγάλο βαθμό οδηγήσει στη μεταστροφή της κοινής γνώμης σχετικά με τη λειτουργία των σύγχρονων τεχνολογικών κολοσσών.

Είτε πρόκειται για σκάνδαλα που αφορούν στην παραβίαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων είτε πρόκειται για τις εξωφρενικές φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν ή για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν ορισμένοι από αυτούς, τα αλλεπάλληλα κρούσματα ευνοούν την ανάδυση μιας νέας –σοσιαλιστικής αυτήν τη φορά– πρότασης αντιμετώπισης και ενσωμάτωσης της τεχνολογικής προόδου.

Όπως επισημαίνεται σε άρθρο που αναρτήθηκε πρόσφατα στον ιστότοπο της περιοδικής έκδοσης Jacobin της αμερικανικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι λύσεις που προτείνονταν ως τώρα στην καλύτερη περίπτωση αποτελούν ημίμετρα, ενώ στη χειρότερη μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε ισχυροποίηση των εν λόγων κολοσσών. Η θεσμοθέτηση νέων, υποτίθεται αυστηρότερων, κανόνων για τη λειτουργία αυτών των εταιριών δεν πρόκειται να ανασχέσει την κερδοφορία τους σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η σοσιαλιστική απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε η άρνηση της τεχνολογικής προόδου ούτε η αυστηρότερη επιτήρηση αυτών των εταιριών. Η απάντηση πρέπει να περιλαμβάνει ένα σχέδιο εκδημοκρατισμού της τεχνολογίας. Κι αυτό δεν μπορεί, όπως επισημαίνεται, να γίνει παρά μόνο εάν η τεχνολογία περάσει σε δημόσια χέρια.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

A Socialist Silicon Valley