Η διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών, οι τάσεις του κομματικού ανταγωνισμού και οι στάσεις των ψηφοφόρων στην Ελλάδα, δύο χρόνια μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, συζητήθηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών με θέμα «Το ελληνικό κομματικό σύστημα δύο χρόνια μετά τις εκλογές», την Τετάρτη 14 Ιουλίου.

Η ημερίδα αναπτύχθηκε σε δύο πάνελ, στα οποία συμμετείχαν έγκριτοι πανεπιστημιακοί, ερευνητές και αναλυτές του πολιτικού φαινομένου, σε έναν ανοιχτό και γόνιμο διάλογο για τα δεδομένα και τις προοπτικές που διαμορφώνονται σήμερα.

Πάνελ 1: Πολιτικές στάσεις & ιδεολογικός χώρος στην ελληνική κοινή γνώμη

 

Στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν ο Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ Παναγιώτης Κουστένης, ο Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Επικεφαλής Πολιτικών Ερευνών της Prorata Άγγελος Σεριάτος και η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ Ευτυχία Τεπέρογλου, με συντονιστή της συζήτησης τον Γενικό Διευθυντή του ΕΝΑ Παναγιώτη Σκευοφύλακα.

Ιδεολογική και πολιτική πόλωση

Στην εισήγησή της η Ευτυχία Τεπέρογλου σημείωσε ότι σύμφωνα με τα ερευνητικά ευρήματα που παρουσίασε και ανέλυσε, εντοπίζεται:

  • Έντονη πόλωση στον άξονα Αριστερά-Δεξιά ανάμεσα στο κόμμα της ΝΔ και τα κεντρο-αριστερά και αριστερά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, MεΡΑ25)
  • Ανάδειξη του ευρωπαϊκού διπόλου και της σημασίας του στη δομή του πολιτικού ανταγωνισμού. Ο πολιτικός ανταγωνισμός στην Ελλάδα δομείται σε δύο διαστάσεις εξαιτίας της σημασίας αυτού του άξονα.
  • Μια αποτύπωση σε επίπεδο πολιτικού ανταγωνισμού με βάση τις θέσεις των κομμάτων που, αν αφαιρέσουμε τα «ευρωπαϊκά θέματα» από τον κάθετο άξονα, ο ανταγωνισμός δεν περιορίζεται σε μια απλή εναλλακτική σοσιαλιστικής Αριστεράς και καπιταλιστικής Δεξιάς, αλλά σε μια πιο συνδυαστική διάταξη αντιπαραβολής αριστερών-φιλελεύθερων και δεξιών-αυταρχικών εναλλακτικών.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν γραφήματα που αποτυπώνουν την τοποθέτηση των πολιτικών κομμάτων στον ιδεολογικό χάρτη, καθώς και τις μεταξύ τους συγκλίσεις και αποκλίσεις.

Ενώ παράλληλα, συζητήθηκαν οι απαντήσεις των ψηφοφόρων των κομμάτων σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν σε οικονομικά θέματα (κρατική παρέμβαση, αναδιανομή πλούτου), θέματα για την ΕΕ και το ευρώ, θέματα δικαιωμάτων (περιορισμός ή μη διαδηλώσεων) και εκπαίδευσης (μη κρατικά ΑΕΙ), από τις οποίες προκύπτει έντονη ιδεολογική αντίθεση μεταξύ των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και συγκλίσεις μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, καθώς και σε κάποιες θεματικές των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

[Όλη η παρουσίαση της Ευτυχίας Τεπέρογλου]

 

Αριστερόστροφος ΣΥΡΙΖΑ, δεξιόστροφη ΝΔ και «διχασμένο» ΚΙΝΑΛ

Στην εισήγησή του ο Άγγελος Σεριάτος παρουσίασε ευρήματα ερευνητικών εγχειρημάτων που συντονίζει και στο πλαίσιο των οποίων η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 αισθάνονται αριστεροί και κεντροαριστεροί, του ΚΚΕ αριστεροί, της ΝΔ κεντροδεξιοί, κεντρώοι και δεξιοί, ενώ του ΚΙΝΑΛ κεντροαριστεροί και κεντρώοι.

Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, το 2021 ο συνολικός μέσος όρος της αυτοτοποθέτησης των ψηφοφόρων των κομμάτων μετατοπίζεται ελαφρώς προς τα δεξιά, αποτυπώνοντας έτσι και ιδεολογικές διεργασίες εντός της κοινωνίας κατά τη διετή αυτή περίοδο.

Από την ανάλυση του Άγγελου Σεριάτου προκύπτει ότι σε ζητήματα οικονομίας (υπεροχή ιδιωτικής πρωτοβουλίας) οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης συγκλίνουν, ενώ σύγκλιση εμφανίζουν οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Και στα δύο «μπλοκ» όμως, εμφανίζονται, πλην ΝΔ από τη μία και ΚΚΕ από την άλλη, διαφορετικές εσωτερικές συνθέσεις.

Περνώντας σε ζητήματα κοινωνικά-πολιτισμικά (ψήφος μεταναστών) οι ψηφοφόροι της ΝΔ συγκλίνουν με τους της Ελληνικής Λύσης συγκλίνουν, ενώ σύγκλιση εμφανίζουν οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25. Και στα δύο «μπλοκ» όμως, εμφανίζονται, πλην Ελληνικής Λύσης από τη μία και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, διαφορετικές εσωτερικές συνθέσεις.

[Όλη η παρουσίαση του Άγγελου Σεριάτου]

 

Εδραιωμένη και συμπαγής η ΝΔ, ποσοτικά σταθερός ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ποιοτικά ασταθής

Στην εισήγησή του ο Παναγιώτης Κουστένης, παρουσιάζοντας επεξεργασμένα στοιχεία από διαχρονικές σειρές exit polls των εκλογικών διαδικασιών της τελευταίας πενταετίας επισήμανε ορισμένα κρίσιμα στοιχεία σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ:

  • Διατηρεί την πλειοψηφία σε αριστερούς-κεντροαριστερούς, λαϊκά στρώματα και νέους. Μετά το 2019 όμως μειοψηφεί σταθερά στα «ενδιάμεσα» κοινά: μεσαία στρώματα, ενδιάμεσες-παραγωγικές ηλικίες, μεσαίο ιδεολογικό χώρο. Ακριβώς εκεί εδράζεται η μέχρι στιγμής κυριαρχία της ΝΔ
  • Μετά το Μνημόνιο έχασε τις προσβάσεις που είχε ακόμα και στο χώρο της λαϊκής δεξιάς
  • Ο σημερινός (εναπομείνας) χώρος του «Κέντρου» είναι αμφίβολος ιδεολογικά και κυρίως ως προς την πιθανή περαιτέρω απορρόφησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Η δημοσκοπική πλειοψηφία του στους νέους δεν συνιστά εχέγγυο, ειδικά εφόσον είναι μονοσήμαντη: π.χ. την περίοδο 1993-2007, το κόμμα που κέρδιζε στους νέους (κυρίως <25 ετών) κατά κανόνα έχανε τις εκλογές
  • Μία επιλογή θα ήταν η στρατηγική (ή η αφορμή) της διπλής απεύθυνσης (κοινωνικής και ιδεολογικής) ταυτόχρονα και στα δύο κοινά του ακροατηρίου του (προ και μετά του 2015)

Στο πλαίσιο αυτό κατέδειξε τη σταθερή εκλογική άνοδο της ΝΔ από το Σεπτέμβριο του 2015, σημειώνοντας ότι στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 το κόμμα, υπό τον Κ. Μητσοτάκη, συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό του από το 2009. Μάλιστα η εκλογική κυριαρχία της οφείλεται στην τριπλή διεύρυνση στους χώρους της Δεξιάς, του Κέντρου/της Κεντροαριστεράς αλλά και στο εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μια εξαιρετικά μεγάλη απώλεια 600.000 περίπου ψήφων ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις Σεπτεμβρίου 2015-Ευρωεκλογών 2019 και μία εντυπωσιακή αύξηση των δυνάμεών του κατά 440.000 περίπου ψήφους τον Ιούλιο του 2019, αποκαθιστώντας στο μεγαλύτερο βαθμό, τις απώλειες των ευρωεκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, μοιάζει ανθεκτικός σε ονομαστικό μέγεθος ψηφοφόρων, αλλά αφενός με μεγάλες ποσοστιαίες αυξομειώσεις αφετέρου με αξιοσημείωτη κοινωνικοδημογραφική διαφοροποίηση στη σύνθεση της ψήφου.

Οι κοινωνικοδημογραφικές μετατοπίσεις σε ό,τι αφορά την ψήφο και η κοινωνικοδημογραφική διάσταση της σύνθεσης της ψήφου στην πορεία μεταξύ των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 και των αντίστοιχων του Ιουλίου 2019 αποτυπώνονται εύγλωττα στα γραφήματα της εκλογικής διακύμανσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στο διάστημα αυτό ανά επαγγελματική ομάδα και ηλικιακή κατηγορία, με αξιοσημείωτη από τη μία τη διείσδυση της ΝΔ στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και από την άλλη του ΣΥΡΙΖΑ στους νέους κάτω των 35 ετών.

[Όλη η παρουσίαση του Παναγιώτη Κουστένη]

Δείτε όλη τη συζήτηση του 1ου πάνελ:


Πάνελ 2: Τι έγινε αυτά τα δύο χρόνια; Προοπτικές του κομματικού ανταγωνισμού

 

Στο δεύτερο πάνελ της ημερίδας συμμετείχαν ο Σύμβουλος Πολιτικής & Επικοινωνίας Ευτύχης Βαρδουλάκης, ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γεράσιμος Μοσχονάς, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ Χρύσανθος Τάσσης, με συντονιστή της συζήτησης τον Δρ. Κώστα Ελευθερίου, Συντονιστή του Κύκλου Πολιτικής Ανάλυσης του ΕΝΑ

Στις αρχικές τους εισηγήσεις οι τρεις ομιλητές ανέφεραν τα ακόλουθα:

Οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί οφείλονται σε δυναμικές του παρελθόντος

Ο Ευτύχης Βαρδουλάκης, στην εισήγησή του τόνισε ότι πράγματα που συμβαίνουν τώρα οφείλονται σε δυναμικές του παρελθόντος. Πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για μακροχρόνια δημοσκοπική υπεροχή ΝΔ η οποία διαμορφώνεται από τους εξής παράγοντες: α) κατάφερε να μείνει συσπειρωμένη παρά την τριπλή ήττα του 2015, με την εκλογή Μητσοτάκη να προκύπτει χωρίς εσωκομματικές συγκρούσεις, β) σοβαρή προγραμματική δουλειά, γ) αμφίπλευρη διεύρυνση προς το κέντρο και τα δεξιά, δ) διατύπωση θετικού λόγου στις εκλογές του 2019 με έμφαση στην «κανονικότητα», η οποία, όπως υποστήριξε, ως έννοια υποτιμάται από την Αριστερά.

Ταυτόχρονα μίλησε και για τα «λάθη του ΣΥΡΙΖΑ»: α) τη «σπατάλη πολιτικού κεφαλαίου το 2015», β) τη συνέχιση της συγκυβέρνησης με ΑΝΕΛ μετά το Σεπτέμβριο του 2015, γεγονός που επέτρεψε στην ΝΔ να διεισδύσει στη βάση ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, γ) την «υπερφορολόγηση μεσαίας τάξης», δ) τον χειρισμό του Μακεδονικού (ανάδειξη του σε κεντρική διαιρετική τομή), δ) τη μη έγκαιρη αντίληψη των αντισυσπειρώσεων που προκαλούσε η εικόνα της ηγετικής του ομάδας, που αποτέλεσε τη βάση του «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπου.

Σήμερα, επισήμανε ο κ. Βαρδουλάκης «δεν έχει αλλάξει το αίτημα της επιστροφής στην κανονικότητα». Η ΝΔ, όπως ανέφερε, εκφράζει και σήμερα το αίτημα της επιστροφής στην κανονικότητα, δεν έχει κάνει κανένα δομικό στρατηγικό λάθος, δεν υπάρχει εικόνα κατάρρευσης στην οικονομία και την κοινωνία που να την επηρεάζει, κράτησε τις παλιές της συμμαχίες και δημιούργησε νέες, επωφελήθηκε από το φαινόμενο «rally around the flag» στο πρώτο κύμα της πανδημίας και τέλος ως κυβέρνηση καθορίζει μια μη μονοσήμαντη ατζέντα που βοηθά την αμφίπλευρη διεύρυνσή της. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει βηματισμό και ισορροπία στον αντιπολιτευτικό του τόνο και ενώ ανέβηκε εκλογικά μέσα σε ένα κοινωνικό «καμίνι», τώρα μοιάζει να μην μπορεί να προσαρμοστεί στη συγκυρία. Για τον κ. Βαρδουλάκη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβη σε ανανέωση προσώπων, δείχνει σαν να ποντάρει σε κρίσεις και καταστροφές, δεν γίνεται πλέον αντιληπτός ως φορέας προοπτικής αλλά αντίθετα τοξικότητας, ενώ ο κόσμος κατά βάση θέλει επιστροφή σε κανονικότητα. Ως αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνομιλεί με το ακροατήριο των αναποφάσιστων.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα ΜΜΕ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει από την εικόνα του στα social media» ενώ συμπλήρωσε ότι «το “αντιΝΔ” ρεύμα είναι ένα διαχρονικό ιδεολογικό ρεύμα και άρα πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Το «αντιΣΥΡΙΖΑ» ρεύμα, από την άλλη, είναι οριζόντιο, υφολογικού και αξιακού τύπου. Εδράζεται σε μια «ψυχολογική ρήξη» τμημάτων της κοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η αλλαγή του θέλει υπομονή», προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ελέγξει τα ορμέμφυτά του και βγάζει υπερβολική ένταση».

Δεν θα είναι μακράς διαρκείας η κυριαρχία της ΝΔ, εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ το επιτρέψει

Ο Γεράσιμος Μοσχονάς, στη δική του εισήγηση, επισήμανε ότι στις δημοσκοπήσεις μετά το Σεπτέμβρη του 2015: α) ο ΣΥΡΙΖΑ περνά γρήγορα κάτω από τη ΝΔ στις αρχές του 2016, ενώ από τις αρχές του 2017 αγγίζει το κατώτατο επίπεδο της επιρροής του και στη συνέχεια επιτυγχάνει μια ορισμένη δημοσκοπική ανάκαμψη που οδηγεί στο 31% των εθνικών εκλογών. Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Μοσχονά οφείλεται στη «μεγάλη στροφή οικονομικής πολιτικής» που έκανε μετά το 2015. Το «αντιΣΥΡΙΖΑ» ρεύμα δεν του επέτρεψε να ανακάμψει μετά το 2017, καθώς είχε οριζόντια και πολιτισμικά χαρακτηριστικά και δεν ήταν εύκολο να ανατραπεί. Το εν λόγω ρεύμα διευκόλυνε την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ από αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, με τον κ. Μοσχονά να επισημαίνει ότι βασική μομφή ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ο ακραίος τακτικισμός από την ηγεσία που υποδήλωνε πολιτικό κυνισμό».

Αναφερόμενος στους λόγους νίκης της ΝΔ, επισήμανε ότι επωφελήθηκε κυρίως από το «αντιΣΥΡΙΖΑ» ρεύμα, δεν είχε τόσο επεξεργασμένες προγραμματικές θέσεις όσο πιστεύεται, ούτε ο K. Μητσοτάκης ήταν «ανώτερος» του A. Τσίπρα. Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Μοσχονά, παρατηρείται μια «παρατεταμένη περίοδος χάριτος» για τη ΝΔ λόγω του «αντιΣΥΡΙΖΑ» ρεύματος, του Έβρου και της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Αναφερόμενος ο κ. Μοσχονάς στην περίοδο Απρίλη-Μάη 2020 θεωρεί ότι η κοινή γνώμη διαμόρφωσε συγκεκριμένες στάσεις για την κυβέρνηση όπως οι ακόλουθες: η κυβέρνηση α) διαχειρίστηκε επαρκώς τη διακυβέρνηση της χώρας, β) διαχειρίστηκε σωστά τον Έβρο, γ) διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα πανδημίας. Αυτές οι εκτιμήσεις οδήγησαν σε μια «αναδρομική και περαιτέρω απαξίωση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», προσλαμβάνεται, δηλαδή, η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως ανεπαρκέστερη από αυτή της ΝΔ. Πρόκειται χρονικά για μια τομή που μπλοκάρει την ανάπτυξη της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υποβοηθά τη διαμόρφωση ενός κλίματος «αναξιοπιστίας του παίκτη ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενος στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «αποσπασματική αντιμετώπιση της πανδημίας» και για «απόσταση από το πώς κατανοεί ο κόσμος την πολιτική και την κυβέρνηση», ενώ έδωσε έμφαση στη «δαιμονοποίηση του αντιπάλου σε περιόδους χαμηλών προσδοκιών (αυτό από το 2015)» Ο κ. Μοσχονάς υπογράμμισε ότι παρότι «είχε δίκιο σε πολλά θέματα, αλλά η κοινή γνώμη δεν έβλεπε στον ΣΥΡΙΖΑ τον εκπρόσωπο των δικών της ανησυχιών», ενώ τόνισε και την «αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ανανεωθεί».

Μιλώντας για το «αντιΣΥΡΙΖΑ» ρεύμα παρέθεσε δύο άξονες στάσεων αυτού του ρεύματος: α) τον άξονα της διαχειριστικής ανεπάρκειας, β) τον άξονα της αναξιοπιστίας. Αναφέρθηκε σε ένα «στοιχείο κυνισμού που εξέπεμπε η ηγετική του ομάδα», που οδήγησε στην απώλεια του λεγόμενου «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς». Για να πέτυχει το κόμμα «βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα, έχασε τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα», ενώ πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σπατάλησε το κεφάλαιο του «πολιτικά νέου».

Έκανε λόγο για «κυριαρχία της Δεξιάς» εξηγώντας ότι δεν είναι τόσο το ότι είναι σημαντική η ηγεσία Μητσοτάκη, ο οποίος «πείθει όμως ότι είναι γνώστης των πραγμάτων, σοβαρός και σχετικά αποτελεσματικός».

Στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Μοσχονάς, εμφανίζεται πλειοψηφία των μη δεξιών δυνάμεων -στην Ευρώπη το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται μόνο σε άλλες τρεις χώρες (Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία)- και συμπλήρωσε «δεν θα είναι μακράς διαρκείας η κυριαρχία της ΝΔ, εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ το επιτρέψει», καταλήγοντας.

Η ΝΔ το 2019 εκπροσώπησε την κοινωνική συμμαχία του «Ναι» και του «αντιΣΥΡΙΖΑ» αισθήματος

Στην εισήγησή του, ο Χρύσανθος Τάσσης υπογράμμισε ότι «η άνοδος της ΝΔ στην εξουσία ήταν το αποτέλεσμα και η συμπύκνωση ενός κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας με την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, το οποίο αποτελούνταν από επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ, ιδρύματα και στελέχη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ».

Ως βασικές αναφορές της ΝΔ ανέφερε τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα και το δόγμα «νόμος και τάξη», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «η πανδημία είναι η μη κανονικότητα» κάνοντας λόγο για «περιορισμό της δημοκρατίας» στη διάρκειά της.

Μίλησε ακόμη για «πασοκοποίηση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας» και για «τάση πασοκοποίησης των τριών βασικών κομμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Τάσση, «η  ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με τη στρατηγική υλοποίηση μιας κοινωνικής συμμαχίας που αντιστοιχούσε στο «Ναι» του δημοψηφίσματος και αξιοποιώντας τα “αντιΣΥΡΙΖΑ” αισθήματα που αφορούσαν όλο το πολιτικό φάσμα». Η ΝΔ έθεσε προτάγματα «κανονικότητας» και «αριστείας».

Συνεχίζοντας την ανάλυσή του τόνισε ότι «στον καπιταλισμό δεν υπάρχει κανονικότητα. Ως δυναμικό σύστημα δεν διαμορφώνει όρους επιστροφής σε κανονικότητα» Σήμερα έχουμε «ένα αυταρχικό κράτος στη βάση της πανδημίας», που εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να νομιμοποιήσει συγκεκριμένες πολιτικές. Ως εκ τούτου, «ο περιορισμός των διαδηλώσεων θέτει προβλήματα νομιμοποίησης». Ταυτόχρονα μίλησε και για «ταξικά προσδιορισμένη “αριστεία”» καθώς και για την «τάση απομάκρυνσης της ΝΔ από το παραδοσιακό της ακροατήριο και απόρριψης της καραμανλικής παράδοσης».

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η οργανωτική ανασυγκρότηση είναι το επίδικο για το κόμμα και η λογική που εμφανίζεται είναι η προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια φιλελεύθερη αντίληψη κόμματος». Κάνοντας ειδική αναφορά στην ψηφιακή πλατφόρμα «isyriza» ο κ. Τάσσης πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να δει την εμπειρία του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου», ενώ έκανε μνεία στην απουσία τοπικών οργανώσεων και μελών με συγκεκριμένα καθήκοντα και στην απουσία παρατάξεων σε δήμους, συνδικάτα κλπ, τονίζοντας ότι δίνεται «έμφαση σε μια διαδικαστική αντίληψη της δημοκρατίας» ενώ διαπίστωσε και μία «τάση προεδροποίησης».

Τόνισε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δώσει έμφαση σε μια τεχνοκρατική αντίληψη της πολιτικής και στη διαχείριση του κράτους θα έχει ηττηθεί πολιτικά» κάνοντας λόγο για κίνηση προς το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου οργανωτικά και ιδεολογικά, με έμφαση στον «δικαιωματισμό χωρίς ταξικές αναφορές» και για «πασοκοποίηση ως από-ριζοσπαστικοποίηση του κόμματος».

Για το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ) τόνισε ότι υλοποιεί μια «τριπλή ρήξη με την πολιτική του παράδοση (οργανωτική, ιδεολογική, στρατηγική)».

Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι «τα κόμματα σήμερα δεν λειτουργούν ως έκφραση κοινωνικών αιτημάτων και αυτό δημιουργεί κενά και στα αριστερά και στα δεξιά».

Δείτε όλη τη συζήτηση του 2ου πάνελ: