Μόλις πρόσφατα νομοθετήθηκε στη χώρα μας το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ενώ η θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έχει απασχολήσει –και εξακολουθεί να απασχολεί– έντονα τη δημόσια συζήτηση τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Ο δημόσιος διάλογος ωστόσο συχνά αναλώνεται σε ζητήματα όπως οι κανονιστικές συνέπειες ή η οικονομική βιωσιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Στον αντίποδα, ο Έρικ Όλιν Ράιτ, σε πρόσφατο άρθρο του στην πολιτική επιθεώρηση Canadian Dimension, επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν και κατά πόσο η καθιέρωση ενός εγγυημένου βασικού εισοδήματος μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά στην κατεύθυνση μιας εναλλακτικής προς τον καπιταλισμό κοινωνικής οργάνωσης. Εάν δηλαδή η εξασφάλιση ενός βασικού εισοδήματος που να εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης μπορεί –στο πλαίσιο του υφιστάμενου καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής– να συμβάλει στην ενδυνάμωση της θέσης της μισθωτής εργασίας και την αποεμπορευματοποίηση της εργατικής δύναμης, καθώς και στην αιμοδότηση της κοινωνικής οικονομίας, αποτελώντας έτσι «μέρος μιας ευρύτερης σοσιαλιστικής απάντησης στον καπιταλισμό».
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: