Η ευρωπαϊκή στάση στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η αμφίβολη μεταρρύθμιση ΕΕ και Ευρωζώνης, οι συμβολισμοί της νίκης Όρμπαν στην Ουγγαρία και το κλίμα έντασης στη Γαλλία εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων Μακρόν, περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #9.

Μπορεί η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ να φέρει πιο κοντά τον Εμανουέλ Μακρόν και την Άνγκελα Μέρκελ; Ο Πρόεδρος και η Καγκελάριος επισκέπτονται διαδοχικά τον Λευκό Οίκο, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο, στη σκιά της ανησυχίας για μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν, της αδυναμίας τους να βρουν κοινό παρονομαστή για το μέλλον της Ευρωζώνης, αλλά και της επιλογής της Άνγκελα Μέρκελ να μην στηρίξει επί της ουσίας την εμπλοκή Μακρόν στην Συρία.

Την ίδια ώρα, στον «πάγο» φαίνεται πως μπαίνει για ακόμη μία φορά η μεταρρύθμιση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης, μετά τη διαφαινόμενη απόρριψη της ατζέντας Μακρόν από τη γερμανίδα Καγκελάριο. Η Ευρώπη, αντί της περαιτέρω ολοκλήρωσης, της αμοιβαιοποίησης των κινδύνων και της αλληλεγγύης, διατηρεί τα δομικά κενά της, ευάλωτη στις δυνητικές απειλές μιας ενδεχόμενης νέας κρίσης.

Ο Βίκτορ Όρμπαν σημείωσε την τρίτη κατά σειρά εκλογική νίκη του στην Ουγγαρία, επαληθεύοντας με εμφατικό τρόπο την υπερσυντηρητική στροφή και την ακραία δεξιά ενδυνάμωση σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η αντίδραση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη νίκη του, και σε ό,τι ο ίδιος και το κόμμα του πρεσβεύουν, είναι τουλάχιστον προβληματική.

Στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει την εφαρμογή ενός προγράμματος αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων που υλοποιούν τις προεκλογικές του διακηρύξεις για εκ βάθρων αλλαγή του κοινωνικού μοντέλου της χώρας. Παρά τις ενίοτε σφοδρές αντιδράσεις, δεν φαίνεται πιθανό ο Μακρόν να κάνει πίσω, βοηθούμενος και από την εντελώς προσωποπαγή διάρθρωση του κόμματός του.

Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων
Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος