Τo θολό τοπίο γύρω από τη θεσμική μεταρρύθμιση ΕΕ και Ευρωζώνης, με παράγοντες αβεβαιότητας όπως η Ιταλία και οι αντιδράσεις των οκτώ του Βορρά, οι δύσκολες απαντήσεις που καλείται να δώσει η ΕΕ για τους δασμούς Τραμπ και την υπόθεση Σκριπάλ και τα μηνύματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Φόρουμ στην Αθήνα περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #8.
Για πολλούς μήνες κυριαρχούσε η εντύπωση ότι, μόλις υπάρξει νέα κυβέρνηση στην Γερμανία, θα ξεκινήσει με γρήγορα βήματα μια συνολική ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, με σημείο αναφοράς την πρόταση Μακρόν για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Οι ενδογερμανικές αλλά και οι ενδοευρωπαϊκές ισορροπίες μας προσγειώνουν σε μια πολύ πιο περίπλοκη και σύνθετη πραγματικότητα. Το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προβάλλει ως μια πολυπαραμετρική εξίσωση που δεν μπορεί να ορισθεί, ακόμη και για την πιο ιδανική και σε κάθε περίπτωση επί του παρόντος ζητούμενη, σύγκλιση Γαλλίας–Γερμανίας.
Οι προσδοκίες για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και της ΕΕ από τη συνεργασία Μέρκελ-Μακρόν στη βάση των προτάσεων του Γάλλου προέδρου σκοντάφτουν στο αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών και στις αντιδράσεις των μικρότερων κρατών μελών του Βορρά. Κοινός παρονομαστής και στα δύο, η δυσφορία και οι επιφυλάξεις για την πορεία των ευρωπαϊκών πραγμάτων.
Η απειλή των δασμών του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ και η υπόθεση της δηλητηρίασης Σκριπάλ, αναδεικνύουν για ακόμη μία φορά τις έντονες αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανία καλείται να πετύχει συναινέσεις απέναντι στις ΗΠΑ και να διατηρήσει ισορροπίες απέναντι στη Ρωσία.
Το συνέδριο που διοργάνωσε στις 16 και 17 Μαρτίου στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ αποτελεί άλλη μια προσπάθεια για την ενδυνάμωση του διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων
Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος