Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος για την Ευρώπη είναι αφιερωμένη η ειδική έκδοση του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων:

Οι αποφάσεις της πρόσφατης, μαραθώνιας, Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης έλαβαν ιστορικές διαστάσεις, αφού, για πρώτη φορά, εν μέσω μίας κρίσης, η ΕΕ προχωρά σε συλλογικό δανεισμό. Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι όμως παραμένουν, εφόσον πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω καθυστερήσεων εκταμίευσης των κονδυλίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης, αφού το ενδεχόμενο νέας αντιπαράθεσης εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένει ανοιχτό.

Το κριτήριο του κράτους δικαίου υποτίθεται ότι θα ήταν το σημείο συμφωνίας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που θα καταδείκνυε πως η ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από ένα «οικονομικό κλαμπ», δηλαδή μια αυθεντική κοινότητα αρχών και αξιών. Τελικά, η σκοπίμως αμφίσημη αναφορά περί κράτους δικαίου στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου μοιάζει σαν προσθήκη της τελευταίας στιγμής.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση φάνηκε να δίνει «σημεία ζωής» με τον καθολικό συμβιβασμό που επιτεύχθηκε και μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου, ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη των δεδομένων: Η κοινωνική πολιτική, η «πράσινη» διάσταση των νέων πολιτικών πρωτοβουλιών της ΕΕ και το κράτος δικαίου θυσιάστηκαν στο βωμό του -κακώς εννοούμενου- πολιτικού πραγματισμού και των συσχετισμών εντός της ΕΕ.

 

Κύκλος Ανάλυσης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων

Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος