Οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και τα διακυβεύματα της επόμενης ημέρας, περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #30.

Καθώς η πανδημία δοκιμάζει τη συνοχή μιας ήδη κλονισμένης από προηγούμενες κρίσεις ΕΕ, αναδεικνύονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες, με επίδικο τη μορφή της Ευρώπης την επόμενη μέρα: Είτε κοινή δράση με βάση την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών είτε κάθε χώρα με τις δικές της δυνάμεις, μόνη ή με συμμάχους.

Η υγειονομική κρίση καταδεικνύει τις καταστροφικές επιπτώσεις της απουσίας κοινής ευρωπαϊκή πολιτικής για την Υγεία, και η Ευρώπη καλείται να αναθεωρήσει και να αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητές της σε μια εποχή έντονων προκλήσεων και σημαντικών αλλαγών.

Η «Ύβρις» απέναντι στη φύση, η «Νέμεσις» της πανδημίας, η «Κάθαρσις» μιας νέας ισορροπίας μεταξύ οικολογίας και οικονομίας μοιάζει να βγαίνουν από αρχαίο ελληνικό δράμα με όλα τα χαρακτηριστικά μέρη της τραγωδίας. Μόνο που αφορούν άμεσα τη ζωή στον πλανήτη. Η μετά την πανδημία ισορροπία δεν μπορεί να αγνοεί πια την οικολογική προοπτική.

Στην Ιταλία, ο Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, παρά την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο με τις κινήσεις του στο εσωτερικό όσο και με τη στάση του απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους, κερδίζει την υποστήριξη της κοινής γνώμης, παρότι κάποιοι θα επιθυμούσαν στη θέση του τον Μάριο Ντράγκι.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι αρχικά αποφάσισε να ακολουθήσει την ανεύθυνη, όπως αποδεικνύεται, πολιτική διαχείρισης της κρίσης που υπαγορεύεται από τη θεωρία «ανοσίας της αγέλης», στη συνέχεια υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση. Ωστόσο, οι βασικές αρχές της πολιτικής του παραμένουν αναλλοίωτες.

 

Κύκλος Ανάλυσης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων

Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος