Το ζήτημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης 30 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η ανοιχτή πληγή του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος για την Ευρώπη, οι εξελίξεις σε Βρετανία και Ισπανία, καθώς και οι κινεζικές επενδύσεις στη Γηραιά Ήπειρο περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #26.

Η γεωπολιτική διάσταση, με τη μορφή μεγάλης ανατροπής, των συνεπειών της πτώσης του τείχους του Βερολίνου υποτιμήθηκε. Έτσι, 30 χρόνια μετά, επικρατεί η ψευδαίσθηση μιας συνεχούς πορείας τη ευρωπαϊκής οικοδόμησης που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από την αρχή της θητείας του, όχι μόνο έχει καταθέσει το δικό του όραμα για το μέλλον της Ευρώπης αλλά έχει προχωρήσει και σε πρωτοβουλίες για την υλοποίησή του – αν και όχι με ιδιαίτερη επιτυχία. Η απόσταση από τον διακηρυκτικό λόγο του Μακρόν ως την πραγματική εικόνα στασιμότητας που παρουσιάζει η ΕΕ συνηγορεί υπέρ μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης για την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ολοκλήρωσης.

Την ώρα που, στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο ακροδεξιός λαϊκισμός αποτελούν «κανονικότητα», η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση συνεχίζουν να μαίνονται στη Γηραιά Ήπειρο, με τα στοιχεία των αρμόδιων φορέων να καταδεικνύουν ότι απαιτούνται άμεσες λύσεις.

Σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία επικρατεί αναβρασμός, καθώς οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου είναι προ των πυλών. Για πολλούς, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, οι εκλογές αυτές είναι εκείνες που θα κρίνουν την έκβαση του Brexit, με το μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Το κύριο πολιτικό αποτέλεσμα των -κατά τα άλλα υποτονικών- τελευταίων εκλογών στην Ισπανία ήταν η συμφωνία Σοσιαλιστών – Podemos για σύναψη συνασπισμού. Καθώς όμως απαιτείται και η θετική ή ουδέτερη ψήφος άλλων κομμάτων στη βουλή, οι παραχωρήσεις των Σοσιαλιστών έναντι του καταλανικού κόμματος ERC, εν μέσω νέας όξυνσης της κρίσης στην Καταλονία, αποτελεί το κλειδί για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Γιορτάζοντας την 1η Οκτωβρίου 2019 τα εβδομηντάχρονα της επανάστασης του Μάο, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εγκαινίαζε τη νέα εποχή υλοποίησης των πλανητικών σχεδίων επέκτασης που σηματοδοτούν οι νέοι Δρόμοι του Μεταξιού στο πλαίσιο του οράματός του για μια ενιαία ζώνη οικονομικής συνεργασίας μέσα από έναν ασφαλή διάδρομο μεταφοράς εμπορευμάτων. Η αμφιθυμία σε σχέση με τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη, που φάνηκε το 2018, μετατρέπεται σε ενθουσιώδη εναγκαλισμό, ιδιαίτερα προσοδοφόρο για τη γαλλική οικονομία.

Κύκλος Ανάλυσης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων

Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος