Η γαλλογερμανική αντιπαράθεση, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, οι εξελίξεις στο Brexit, οι αβεβαιότητες στην Ισπανία, τα διδάγματα που μπορεί να αντλήσει η ευρωπαϊκή Αριστερά από το επιτελείο Σάντερς και η ανάγκη άμεσων δράσεων για το περιβάλλον περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #25.

Στη σκιά μιας γενικευμένης γαλλογερμανικής αντιπαράθεσης για τη λειτουργία της Ευρωζώνης, οι πρώτες παράπλευρες απώλειες καταγράφονται σε βάρος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Την ίδια στιγμή, η νέα εμπλοκή στο Brexit θέτει εύλογα το ερώτημα αν η κόντρα Παρισιού – Βερολίνου θα υπονομεύσει τη μέχρι τώρα ομόφωνη στάση των 27 απέναντι στο Λονδίνο.

Και ενώ στον ορίζοντα διαφαινόταν η κορύφωση του δράματος του Brexit, οι συντελεστές αποφάσισαν να προσφύγουν σε ένα –μάλλον τετριμμένο– … plot twist της τελευταίας στιγμής. Ενώ το κοινό δείχνει να έχει κουραστεί από την έλλειψη πρωτοτυπίας και τις αέναες επαναλήψεις και να αδημονεί για τους τίτλους τέλους, ένας ακόμη κύκλος επεισοδίων δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Την ίδια ώρα, σε ναρκοπέδιο μετατρέπεται η εκλογική μάχη της 10ης Νοεμβρίου στην Ισπανία μετά τη νέα όξυνση του καταλανικού ζητήματος, που έρχεται να προστεθεί στο ούτως ή άλλως ρευστό σκηνικό σχετικά μετά τις κάλπες.

Η ευρωπαϊκή Αριστερά έχει πολλά να διδαχθεί από το επιτελείο Σάντερς το επόμενο διάστημα. Σημαντικό εν προκειμένω είναι να γίνει απολύτως κατανοητό ότι τα ευρωπαϊκά προβλήματα είναι παγκόσμια, ενώ τα κοινωνικά αιτήματα δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές αλλά διατρέχουν τα παγκόσμια κοινωνικο-οικονομικά συστήματα.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή έφερε στο προσκήνιο το αίτημα της νέας γενιάς, στην Ευρώπη και διεθνώς, για άμεση δράση των κρατών στην κατεύθυνση συντονισμένης προστασίας του πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το μήνυμα των δεκαεξάρηδων που διαδηλώνουν κάθε Παρασκευή προς τους πολιτικούς είναι σαφές: Εάν περιμένετε να επιβάλουμε τη βούλησή μας με την ψήφο μας, θα είναι πολύ αργά. Θέλουμε τα απαραίτητα μέτρα τώρα!

 

Κύκλος Ανάλυσης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων

Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος