Ο γαλλογερμανικός συμβιβασμός για τη νέα ηγεσία της ΕΕ, η αποτυχία του εκδημοκρατισμού των ευρωπαϊκών θεσμών, το ζήτημα του ρυθμιστικού κενού για τους ψηφιακούς κολοσσούς στην Ευρώπη και  το θερμό φθινόπωρο εξελίξεων για το Brexit περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #23.

Αβεβαιότητα σκιάζει την προσέγγιση Μέρκελ–Μακρόν που οδήγησε στο συμβιβασμό για την επιλογή νέας ηγεσίας στην ΕΕ. Αβεβαιότητα που στοιχειοθετείται από τον κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την εσωτερική συγκυρία σε Γαλλία και Γερμανία.

Η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνδυασμό με την όλη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, σηματοδοτεί την κορύφωση ενός παιγνίου διανομής αξιωμάτων, εσωτερικών ισορροπιών και αδιαφανών συμφωνιών μεταξύ των ισχυρών της Ευρώπης που δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον περίφημο εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών. Το πιο προβληματικό, όμως, είναι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα.

Η νεοεκλεγείσα Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν κήρυξε τον πόλεμο στους γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας που φοροδιαφεύγουν, ακολουθώντας το παράδειγμα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, ο οποίος πέρασε νόμο για τη φορολογία των επιχειρήσεων αυτών στη Γαλλία. Το τοπίο περιπλέχτηκε με παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ εναντίον των πρωτοβουλιών αυτών και η ρύθμιση των σχέσεων ψηφιακών κολοσσών, εθνικών κρατών και υπερεθνικών οργανισμών αποτελεί μέρος της ατζέντας στη συνάντηση των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν, τα νέα πρόσωπα στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνουν τους ρόλους τους, ωστόσο η ΕΕ εξακολουθεί να έχει μπροστά της το «αγκάθι» του Βrexit, το οποίο μοιάζει με ένα ατέλειωτο σίριαλ με κακό σενάριο. Η διαδοχή Μέι και η στροφή Κόρμπιν προς το Bremain θα είναι οι καταλύτες των εξελίξεων των επόμενων μηνών.

 

Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων

Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος