Οι απρόβλεπτες εξελίξεις στη Γερμανία, οι συμβολισμοί της διαμάχης Βρυξελλών–Ρώμης, οι ενταξιακές δυσκολίες των χωρών των Δ. Βαλκανίων, οι εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit αλλά και η πρόκληση της επόμενης ημέρας των ευρωεκλογών για τους Πράσινους της Ευρώπης περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #22.

Στην δίνη τεκτονικών αλλαγών και ανατροπών του πολιτικού της σκηνικού, η Γερμανία δεν θα μπορεί και δεν θα θέλει να στηρίξει μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Η πρόσφατη διένεξη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ιταλικής κυβέρνησης με αντικείμενο  τη διαχείριση του τερατώδους δημόσιου χρέους της χώρας έφερε εκ νέου στην επιφάνεια τη δυσκαμψία της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και τα αδιέξοδα του προσανατολισμού της προς τις πολιτικές της λιτότητας. Μολονότι, για την ώρα, η ρήξη δείχνει να αποφεύγεται, είναι βέβαιο ότι στο μέλλον οι δομικές αστοχίες της Νομισματικής Ένωσης θα επιστέψουν για να τη στοιχειώσουν.

Την ίδια ώρα, η προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι υπαρκτή, όμως ο δρόμος για αυτές τις χώρες είναι ιδιαίτερα μακρύς και κοπιαστικός. Μπορούν, επίσης, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες να διαβλέψουν καταστάσεις και να αποφύγουν σκοπέλους; Το επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσο η νέα Κομισιόν έχει πάρει το μάθημά της.

Μετά τις καθ’ όλα ιδιαίτερες ευρωεκλογές στη Βρετανία, επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα του Brexit να καθορίζει σημαντικά τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό φαίνεται όχι μόνο από την εν εξελίξει κούρσα διαδοχής της Μέι εντός του Συντηρητικού κόμματος αλλά και από την επανενεργοποίηση διαιρετικών τομών,  όπως αυτή του περιφερειακού ζητήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές, οι 69 έδρες των Πράσινων βουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης για την προώθηση προγραμμάτων οικολογικής ευαισθησίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη. Οι αντιστάσεις είναι πολλές, και μερικές φορές δίνουν την εντύπωση της υποχώρησης των οικολογικών θέσεων στον πυρήνα της ΕΕ, που συναπαρτίζουν η Γαλλία και η Γερμανία. Το κύριο διακύβευμα για τους οικολόγους είναι να γίνει κτήμα κάθε κράτους-μέλους μια πολιτική διεθνιστική που επιβάλλει περιορισμούς στην οικονομική ανάπτυξη.

 

Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων

Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος