Στον απόηχο των ευρωεκλογών, το Δελτίο Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #21 είναι αφιερωμένο στην «επόμενη ημέρα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Γερμανία και Γαλλία αναζητούν τη μεγιστοποίηση των ερεισμάτων τους στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Την ίδια ώρα, αποδυναμωμένοι από το αποτέλεσμα των  ευρωεκλογών, Μέρκελ και Μακρόν προσπαθούν να διεκδικήσουν εσωτερική περίοδο χάριτος στο όνομα της Ευρώπης.

Η απώλεια 14 εδρών για την ευρω-ομάδα της Αριστεράς συνιστά μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη  για την ευρωπαϊκή ριζοσπαστική Αριστερά, η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο των μεγάλων πολιτικών αναστοιχίσεων των προηγούμενων ετών.

Μπορεί η εκλογική επίδοση των ακροδεξιών κομμάτων να μην προκάλεσε πολιτικό «σεισμό», από την άποψη του αριθμού των εδρών και του επανακαθορισμού των συσχετισμών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο τα αδιαμφισβήτητα κέρδη και η κατακόρυφη εκλογική άνοδος εθνικιστικών κομμάτων σε χώρες στην καρδιά της Ευρώπης καταδεικνύουν την επικίνδυνη προοπτική της εμπέδωσης της παρουσίας της «μαύρης διεθνούς» στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Η νέα σύγκρουση ιδεών στην Ευρώπη φέρνει, μεταξύ άλλων, αντίπαλες τις αξίες της οικολογικής οικουμενικής ευθύνης με τις εθνικιστικές ταυτότητες που επιθυμούν λιγότερη Ευρώπη και περισσότερη εθνική περιχαράκωση. Ο υπερεθνικός χαρακτήρας του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και η (μερική) απαξίωση των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών τείνουν να αναδείξουν σε ηγεμονική τη νέα αυτή σύγκρουση, καθ’ υπέρβαση, κατά τόπους, της διάκρισης Αριστεράς – Δεξιάς.

Οι «αλλόκοτες» ευρωεκλογές στη Βρετανία επικαθορίστηκαν, όπως ήταν αναμενόνμενο, από τη συνεχιζόμενη οδύσσεια του Brexit. Το αποτελέσμα δεν έδωσε μια πιο ξεκαθαρή εικόνα ούτε της κατάστασης που επικρατεί στη βρετανική κοινωνία ούτε του τι μέλλει γενέσθαι. Το ίδιο και η ανακοίνωση της παραίτησης της Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία, η οποία αφήνει τη χώρα περισσότερο διχασμένη και σε σύγχυση από ποτέ.

 

Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων

Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος