Το μέλλον της Ευρώπης, η μάχη και τα προγνωστικά των ευρωεκλογών, οι εξελίξεις σε Γαλλία και Ισπανία περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #20.

Αβεβαιότητα, αμηχανία έως απαισιοδοξία για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σκιάζουν -λίγο πριν από τις ευρωεκλογές- τον ορίζοντα της ΕΕ. Ζητούμενο παραμένει αν τα αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής θα είναι ένα σωτήριο σοκ επανεκκίνησης ή ένα ακόμη βήμα προς την αποδόμηση.

H ραγδαία άνοδος ακροδεξιών κομμάτων που αντιτίθενται στην ΕΕ, σε συνδυασμό με το Brexit, επιβεβαιώνουν την απώλεια στήριξης του θεσμικού πλαισίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε όλο και ευρύτερα στρώματα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, μια τάση που διαφαινόταν τουλάχιστον από την αρχή της μεγάλης ευρωπαϊκής κρίσης, αν όχι νωρίτερα. Θα έλεγε κανείς ότι οι Ευρωπαίοι αποστρέφονται πλέον την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και επιλέγουν την εσωστρέφεια και την αναδίπλωση στα έθνη κράτη. Είναι, όμως, ακριβές αυτό;

Εάν, πάντως, η Επιτροπή Γιουνκέρ αφήνει ανικανοποίητες τις ανάγκες και αναπάντητες τις ανησυχίες της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι βέβαιο ότι μια νέα Επιτροπή με επικεφαλής των Μάνφρεντ Βέμπερ, θα αποτελούσε ένα μεγάλο πισωγύρισμα στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η πολιτική ενίσχυση ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο που μπορεί να βγάλει η κάλπη των ευρωεκλογών ωστόσο, η δυναμική της ακροδεξιάς στην Ευρώπη έχει όρια και τρωτά σημεία: Τη διαχρονική αδυναμία συνεργασίας και τους συμβολισμούς του σκανδάλου στην Αυστρία.

Την ίδια ώρα, μετά τη λήξη του εθνικού διαλόγου στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Μακρόν έστρεψε το ενδιαφέρον του στις ευρωεκλογές ως πρόκριμα ενίσχυσης του προφίλ του στη χώρα και στην Ευρώπη, ενόψει του δεύτερου μισού της θητείας του στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Τοποθετώντας επικεφαλής της λίστας των ευρωεκλογών τη Ναταλί Λουαζό, με «αμαρτίες» συμμετοχής σε ακροδεξιές λίστες όταν ήταν φοιτήτρια, αλλά και ισορροπώντας ανάμεσα σε αριστερής ή δεξιάς κοπής μέτρα ως αποτέλεσμα του εθνικού διαλόγου, προκαλεί σύγχυση τόσο στους υποστηρικτές του όσο και στους αντιπάλους του.

Οι ισπανικές εκλογές της 28ης Απριλίου επιβεβαίωσαν της προβλέψεις για νίκη των Σοσιαλιστών, καταβαράθρωση του Λαϊκού Κόμματος και είσοδο της ακροδεξιάς στη Βουλή. Τα βασικά εκλογικά συμπεράσματα και δεδομένα του, έτι περαιτέρω, κερματισμένου κομματικού πεδίου εν αναμονή της εντατικοποίησης των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης, πιθανά και με συμμετοχή των Podemos.

 

Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων

Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος