Τα πολιτικά στρατόπεδα και οι ομάδες χωρών στο σκηνικό της ΕΕ λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, οι στοχεύσεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς για το μέλλον της Ευρώπης, οι εξελίξεις γύρω από τον εθνικό διάλογο στη Γαλλία με το πολυαναμενόμενο διάγγελμα Μακρόν και η πολύπλοκη σχέση Ευρώπης-Κίνας περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #19.
Την ώρα που ο γαλλογερμανικός άξονας φαίνεται να έχει χάσει την προωθητική του δυναμική, ένα νέο ευρωπαϊκό τοπίο μοιάζει να αναδύεται: Στρατόπεδα, ομάδες και περιφερειακές συσπειρώσεις έχουν αποκλίνουσες στοχεύσεις, πριμοδοτώντας την αδράνεια σε ΕΕ και Ευρωζώνη και αθροιστικά οδηγούν στην παράταση της ακινησίας στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση, που επέλεξε και επέβαλε το Βερολίνο μετά το 2010.
Tην ίδια ώρα, η ευρωπαϊκή Αριστερά δίνει τη μάχη των ευρωεκλογών, μέσα σε ένα περιβάλλον σύνθετων και δύσκολων συσχετισμών. Κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να διευρύνει τις συμμαχίες της και να συγκεκριμενοποιήσει τη στοχοθεσία της, στηρίζοντας την κοινωνική πλειοψηφία και προσφέροντας ρεαλιστικές απαντήσεις στα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Στη Γαλλία, η καταστροφή της Νοτρ Νταμ συνέβη λίγες ημέρες πριν από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Μακρόν είχε ολοκληρώσει τη μαγνητοσκόπηση των συμπερασμάτων από τον εθνικό διάλογο, που θα έδινε απαντήσεις στις αγωνίες των Γάλλων για την πορεία που έχει πάρει η Γαλλική Δημοκρατία. Η συγκίνηση της στιγμής υπαγόρευσε την αναβολή της τηλεοπτικής προβολής του διαγγέλματος για μετά το Πάσχα των Καθολικών, με τους πολίτες σύντομα να αναμένεται να μάθουν τελικά αν εισακούστηκαν από τον Πρόεδρο.
Τέλος, ο εμπορικός ανταγωνισμός των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα, καθώς και η οικονομική και γεωπολιτική στρατηγική του Πεκίνου υποχρεώνουν την Ευρώπη να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τη σχέση και τη συνεργασία της με την ασιατική υπερδύναμη, σε ένα ούτως ή άλλως ρευστό διεθνές σκηνικό.
Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων
Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος