Οι κρίσιμες παράμετροι που θα καθορίσουν τους συσχετισμούς για το μέλλον της Ευρώπης, τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας και της Γαλλίας και το παράδοξο που καλείται να αντιμετωπίσει η γερμανική οικονομία περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #18.
Τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή Γαλλίας και Γερμανίας οδηγούν τις δύο πλευρές σε αποκλίνουσες ευρωπαϊκές προσεγγίσεις, σε μια στιγμή που μια σειρά από προκλήσεις από την άνοδο της ακροδεξιάς, τη διαχείριση του Brexit έως και την πολιτική Τραμπ θα απαιτούσαν εμβάθυνση και συνοχή.
Την ίδια ώρα, πίσω από την πρόσφατη διπλωματική διένεξη μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας διακρίνεται η διαμόρφωση δύο πόλων για το μέλλον της Ευρώπης. Tου πρώτου επιθυμεί διακαώς να ηγηθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ σε ηγετική φυσιογνωμία του δεύτερου εξελίσσεται ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι. Και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να παρουσιαστούν ως οι εκ διαμέτρου αντίθετες και μοναδικές εναλλακτικές για την Ευρώπη.
Οι εκλογές που προκηρύχτηκαν στην Ισπανία για τις 28 Απριλίου αναμένεται όχι απλά να επικυρώσουν την πολιτική ρευστότητα και τον κομματικό κερματισμό που χαρακτηρίζουν τη χώρα μετά το 2015, αλλά και να ενισχύσουν τα φαινόμενα αυτά έτι περαιτέρω. Οι εκλογές και οι πιθανές μετεκλογικές συμμαχίες προβλέπεται να επικαθοριστούν από την αναμενόμενη είσοδο στη βουλή, για πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ενός ακροδεξιού κόμματος και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό, καθώς και από το ακόμα ανοιχτό καταλανικό ζήτημα.
Η Γαλλία από την πρώτη διαδήλωση του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων την 17η Νοεμβρίου 2018 βρίσκεται σε αναβρασμό και συνεχίζει έτσι, λίγο πριν λήξει ο εθνικός διάλογος, στον οποίο προσκάλεσε ο πρόεδρος Μακρόν όλους τους Γάλλους πολίτες. Ανάμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών και τις προτεραιότητες της Προεδρίας και της κυβέρνησης για το μέλλον της Γαλλικής Δημοκρατίας χαράζονται πορείες με εκκίνηση από διαφορετικές κατευθύνσεις, οι οποίες δεν είναι σίγουρο ότι θα συναντηθούν σε ένα σταυροδρόμι.
Τέλος, ενώπιον ενός αδιεξόδου, με βάση τα πολιτικά και δημογραφικά δεδομένα που ισχύουν, αναμένεται να βρεθεί τα επόμενα χρόνια η γερμανική οικονομία, με την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας να απειλούν ξεκάθαρα πλέον την ομαλή πορεία της «ατμομηχανής» της Ευρώπης.
Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων
Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος