Η συμπλήρωση 20 ετών ζωής για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, οι συμβολισμοί της Συνθήκης του Άαχεν, η ακροδεξιά απειλή ενόψει ευρωεκλογών, τα δεδομένα γύρω από το γρίφο του Brexit και οι εξελίξεις στη Γαλλία περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #17.

«Ευρωζώνη, ορατότητα μηδέν» και διακριτικοί πανηγυρισμοί για την εικοστή επέτειο του ευρώ, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη συμπλήρωση της ημιτελούς ΟΝΕ με δημοσιονομική και πολιτική ένωση, με τον ευρωσκεπτικισμό να αναμένεται να εκτοξεύσει τα ποσοστά του στις ευρωεκλογές.

Πενήντα έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων από τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ και τον Γερμανό Καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ, Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ υπέγραψαν στις 22 Ιανουαρίου, στο Άαχεν της Γερμανίας, την ανανέωση της γαλλογερμανικής συνεργασίας. Οι συμβολισμοί της νέας Συνθήκης όμως δεν αρκούν για να προσφέρουν πειστικές απαντήσεις σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, η ενίσχυση την ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου, η προβολή της πιθανής νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ακόμη πιο ανησυχητική.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην οδύσσεια του Brexit συνθέτουν την εικόνα μιας ακόμη κρίσης στους ευρωπαϊκούς κόλπους. Καθώς η 29η Μαρτίου πλησιάζει ταχύτατα, η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν δείχνει να έχει ξεκάθαρη εικόνα του τι ακριβώς επιδιώκει και κυρίως του πώς προτίθεται να το πετύχει. Από την άλλη, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται άκαμπτες, αρνούμενες κάθετα οποιαδήποτε προοπτική αναδιαπραγμάτευσης: Μια κοντόφθαλμη προσέγγιση, που δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην ευρωπαϊκή υπόθεση.

Τέλος, το εύρος, η σφοδρότητα και η βιαιότητα των διαδηλώσεων του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» δρομολογούν πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία. Σε μια προσπάθεια να μετατρέψει την οργή των αγανακτισμένων σε εφαλτήριο μετασχηματισμού του φιλελευθερισμού του σε ένα «υπεύθυνο» σύστημα που αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις της παγκοσμιοποίησης, ο Πρόεδρος Μακρόν κάλεσε τον γαλλικό λαό σε εθνικό διάλογο διάρκειας δύο μηνών για την εξεύρεση λύσεων σε θέματα αδελφοσύνης, ισότητας και ελευθερίας, που αφορούν τον πυρήνα των ανθρωπιστικών αξιών της Γαλλικής Δημοκρατίας, κληρονομιά της Γαλλικής Επανάστασης.

 

Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων

Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος