Τα πολλαπλά μέτωπα σε ΕΕ και Ευρωζώνη, οι δυσκολίες Μακρόν σε Γαλλία και Ευρώπη, ο γρίφος του Brexit και οι κινήσεις Ορμπάν περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #16.

Σε στρατηγική αμηχανία βρίσκονται οι πολιτικές ελίτ σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες. Την ώρα που ο ακροδεξιός λαϊκισμός αναμένει κέρδη στις ευρωεκλογές της άνοιξης, τα φιλόδοξα σχέδια για συνολική μεταρρύθμιση ΕΕ – Ευρωζώνης ξεθωριάζουν, ενώ η νομισματική ένωση στερείται τόσο την απαιτούμενη πολιτική βούληση όσο και τα αναγκαία εργαλεία για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη νέα κρίση.

Την ίδια ώρα, το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων μπορεί να φαίνεται ξεθυμασμένο, έπληξε ωστόσο ανεπανόρθωτα το κύρος της Προεδρίας Μακρόν και μαζί έναν ολόκληρο ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο. Σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ, το ευρωπαϊκό πολιτικό κέντρο μένει ακέφαλο, ενώ η αμφισβήτηση της κατεστημένης πολιτικής από τα ακροδεξιά φαίνεται ισχυρότερη από ποτέ.

Παράλληλα, μένουν λιγότερες από 100 μέρες μέχρι η Μεγάλη Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ωστόσο να φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική ενός βιώσιμου συμβιβασμού. Πέρα από την παρούσα συμφωνία για το Brexit και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, υπάρχει και μια τρίτη επιλογή που πρέπει να εξετασθεί: η ανάκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit και η παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Τέλος, ο «νόμος της σκλαβιάς» του Βίκτορ Ορμπάν, που πυροδότησε λαϊκή οργή στην Ουγγαρία, αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη εναγκαλισμού του «ορμπανισμού» με τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, καθώς και ηχηρό προμήνυμα των κινδύνων για την ίδια την ευρωπαϊκή συνοχή.

 

Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων

Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος