Η αντιπαράθεση Ρώμης – Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, το αδιέξοδο του «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία, oι συνέπειες των καθυστερήσεων για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, καθώς και οι εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit, περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #14.

Η Κομισιόν και η Ρώμη επικαλούνται την εφαρμογή των Συνθηκών και την πρόσφατη λαϊκή εντολή, αντίστοιχα, για να στηρίξουν τις θέσεις τους στη διαμάχη για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019. Ο φόβος όμως ενός ανεξέλεγκτου ντόμινο υπαγορεύει την αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας.

Την ίδια ώρα, ένα διαρκές αδιέξοδο βιώνει ο «μεγάλος συνασπισμός» στη Γερμανία, με τους προβληματικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό του να απειλούν με παρενέργειες ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια εποχή προκλήσεων και νέων δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο μεταναστευτικό ζήτημα η καθυστέρηση στην υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου ενισχύει τις αντιευρωπαϊκές και ξενοφοβικές φωνές, αποδυναμώνει τις όποιες πολιτικές αλληλεγγύης αναπτύσσονται από κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα και η Ισπανία και οδηγεί πρακτικά στην προώθηση ad hoc λύσεων με προσωρινό χαρακτήρα, που δεν δίνουν απάντηση στα πιεστικά προβλήματα.

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit προκάλεσαν την αναβίωση του ιρλανδικού ζητήματος, που ταλάνισε τη βρετανική και ιρλανδική πολιτική καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Η διαμάχη στο εσωτερικό των Συντηρητικών για την επιλογή ανάμεσα σε ένα σκληρό ή ήπιο Brexit δεν έχει υποχωρήσει, καθιστώντας αμφίβολη την υπερψήφιση μιας συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

 

Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων

Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος