Η εύθραυστη Διατλαντική Σχέση, οι δύο πόλοι που θα αναμετρηθούν στις ευρωεκλογές του 2019, οι εξελίξεις γύρω από το Brexit και οι προοπτικές προσέγγισης ΕΕ-Λατινικής Αμερικής περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #12.

Η ΕΕ έχει αποδεχθεί την επιλογή της Γερμανίας να αποφευχθεί ρήξη με τις ΗΠΑ τόσο για τη συνεισφορά στις δαπάνες του ΝΑΤΟ όσο και για το διμερές διατλαντικό εμπόριο. Το Βερολίνο θέλει να αποφύγει μια αναγκαστική χειραφέτηση της ΕΕ–Ευρωζώνης που θα του επέβαλλε μη αντιστρέψιμες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Έτσι εξηγείται και η μετάπτωση από τη δραματική φραστική αντιπαράθεση στην ανακωχή που συμφώνησαν ο ένοικος του Λευκού Οίκου με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Δύο διαφορετικοί πόλοι, αυτοί του ακροδεξιού λαϊκισμού και των προοδευτικών δυνάμεων συγκρούονται στην Ευρώπη σε πολλαπλά επίπεδα. Οι ευρωεκλογές της άνοιξης του 2019 θα είναι κομβικές και θα αποτυπώσουν την πορεία της Γηραιάς Ηπείρου τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα, η Τερέζα Μέι έκλινε οριστικά υπέρ του ήπιου Brexit προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της αντι-ευρωπαϊκής πτέρυγας του κόμματός της, αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, λίγοι μπορούν να αμφισβητήσουν την ορθότητα και το ρεαλισμό της επιλογής αυτής.

Τέλος, η έλλειψη εμβάθυνσης στην ερμηνεία πολλών πολιτικών εξελίξεων στη Λατινική Αμερική και η πρόσληψη της λατινοαμερικανικής πραγματικότητας μέσα από τα ξεπερασμένα ερμηνευτικά εργαλεία του Ψυχρού Πολέμου, αποτελούν δύο βασικά ζητήματα σε ό,τι αφορά τον τρόπο που η ΕΕ ασκεί και διαμορφώνει πολιτική απέναντι στη Λατινική Αμερική συνολικά.

 

Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων

Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος