Οι κλυδωνισμοί στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, ο αντίκτυπος της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης στην ΕΕ, οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες στην Ιταλία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα ισπανική κυβέρνηση περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #11.

Η σύγκρουση Μέρκελ – Ζεεχόφερ για το προσφυγικό δεν ήταν απλώς ένα μεμονωμένο επεισόδιο, αλλά αντανάκλαση του πανικού που προκαλεί η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία στους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές αλλά και τους Χριστιανοδημοκράτες. Η άκρα δεξιά στη Γερμανία αναπτύχθηκε στη σκιά της εθνικής αναδίπλωσης που επέλεξαν οι κυβερνώντες στο Βερολίνο απέναντι στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής επιβεβαίωσε με ξεκάθαρο τρόπο ότι η προσφυγική/μεταναστευτική όχι μόνο δεν αποτελεί παρελθόν αλλά θα εξακολουθήσει να διχάζει την κατακερματισμένη πολιτικά Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαχείριση του ζητήματος είναι βαθιά συμβολική για την Ευρώπη, με την πολιτική άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού να συνιστά υπαρξιακό κίνδυνο για την ΕΕ.

Ένα μήνα μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι έχει επισκιάσει τον θεωρητικά μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο και κινείται ως ο ηγέτης, αλλά και ανανεωτής, της όλης ιταλικής δεξιάς. Οι 5 Αστέρες ξεδιπλώνουν το φιλολαϊκό τους πρόγραμμα για να αποκαταστήσουν τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, προς τα πού όμως θα κλίνει η πλάστιγγα;

Η πολιτική καθαίρεση του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ήταν το αποτέλεσμα της ευρείας συστράτευσης κομμάτων με διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό και πολιτικά αιτήματα αλλά με κοινό παρονομαστή την αλλαγή μιας πολιτικής ηγεσίας «βουτηγμένης» στα σκάνδαλα και στη διαφθορά. Ωστόσο, στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ισχύος, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται και θα βρίσκεται υπό πίεση για υποχωρήσεις και συμβιβασμούς από τις δυνάμεις που το στήριξαν για να πέσει ο Ραχόι. Και την ισχυρότερη πίεση θα την ασκούν οι Podemos.

Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων

Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος