Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, σε μια περίοδο έντονων προκλήσεων και εκκρεμοτήτων για ΕΕ και Ευρωζώνη, η πολιτική του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς και τα δεδομένα γύρω από το νέο προϋπολογισμό της ΕΕ περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #10.

Τρεις μήνες διαπραγματεύσεων μετά τις ιταλικές εκλογές της 4ης Μαρτίου κατέληξαν σε μια κυβερνητική συμφωνία μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας. Τόσο το συμφωνημένο κυβερνητικό πρόγραμμα όσο και το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση Βρυξελλών και Βερολίνου, αλλά και το βέτο του Ιταλού Προέδρου.

Η Ιταλία οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ή ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, με χαρακτήρα άτυπου δημοψηφίσματος για το εάν η χώρα πρέπει και μπορεί να αποκλίνει από το πλαίσιο και τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης. Η νέα τροπή της ιταλικής κρίσης καταγράφεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, τη διατλαντική σχέση, τη διεύρυνση αλλά και διαχείριση του προσφυγικού ένα χρόνο πριν από τις κρίσιμες Ευρωεκλογές της άνοιξης του 2019.

Την ίδια ώρα, στη γραμμή του δόγματος Σόιμπλε βαδίζει ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Η οικονομική στρατηγική του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού αποκαλύπτει ότι η πολιτική που χαράσσει το Βερολίνο για τα επόμενα έτη θα παραμείνει αναλλοίωτη ως προς τις αρχές της λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, μια κίνηση με ανησυχητικές προεκτάσεις για το σύνολο και το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης.

Τέλος, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν απαντά στις προκλήσεις της εποχής, και τελικά επιχειρεί να ενσωματώσει το ευρωσκεπτικιστικό παραλήρημα των πιο οπισθοδρομικών πολιτικών δυνάμεων της ΕΕ. Οι πυλώνες της κοινής αγροτικής πολιτικής και των πολιτικών συνοχής πλήττονται σημαντικά, ενώ ανοίγει ο δρόμος για αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών και μονομερούς ενίσχυσης του νέου ταμείου για την ευρωπαϊκή άμυνα.

 

Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων
Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος