Με το Δελτίο Ευρωπαϊκών Εξελίξεων, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ επιλέγει να λάβει μέρος στο δημόσιο, συχνά συγκρουσιακό, διάλογο γύρω από τα ευρωπαϊκά πράγματα.
Το Δελτίο, θα εκδίδεται δύο φορές κάθε μήνα, εντασσόμενο στο ευρύτερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου. Στη βάση των αρχών της Ιδρυτικής Διακήρυξης του ΕΝΑ, το Δελτίο Ευρωπαϊκών Εξελίξεων δεν θα στέκεται πολιτικά και κοινωνικά ουδέτερο, αλλά θα επιδιώκει την διερεύνηση απαντήσεων στις ποικίλες προκλήσεις των καιρών μας για την Ευρώπη.
Θεμελιακό ερώτημα που κινητοποίησε την απόφαση για δημιουργία του Δελτίου δεν ήταν το συχνά διατυπούμενο «περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη», αλλά το «ποια Ευρώπη θέλουμε» και πώς αυτή θα επιτευχθεί.
Η οικονομική κρίση αποτέλεσε τον καταλύτη για την περαιτέρω απομάκρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το θεσμικό και κοινωνικό της κεκτημένο. Η κυριαρχία μιας τεχνοκρατικά οριζόμενης πολιτικής και οικονομικής ορθοδοξίας, αποχυμώνει το ενωσιακό εγχείρημα από τις δημοκρατικές του λειτουργίες και θέτει εκ νέου το ερώτημα της νομιμοποίησης με όρους επείγοντος. Παράλληλα, με το ξέσπασμα και της προσφυγικής κρίσης, τα ερωτήματα του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού, τα οποία υπήρξαν προωθητικοί παράγοντες για τη συνάντηση των λαών της Ευρώπης σε μια προοδευτική κατεύθυνση, πλέον, λογίζονται ξανά ως ζητούμενα, ακόμη πιο επιτακτικά.
Οι ιδέες είναι πολλές, απόψεις εκφράζονται διαρκώς, οι ευρωπαϊκές ελίτ επεξεργάζονται απαντήσεις, οι οποίες, όπως φαίνεται, όμως, αδυνατούν να προσεγγίσουν το κρίσιμο ερώτημα: Πώς σκεφτόμαστε σήμερα (για) την Ευρώπη του αύριο; Την Ευρώπη που θα εμβαθύνει τη δημοκρατική της διάσταση, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα προτάξει τον κοινωνικό της χαρακτήρα και θα αποκρούσει αποτελεσματικά τη διχαστική ρητορική της ακροδεξιάς απειλής.
Στη βάση των παραπάνω, το #1 Δελτίο Ευρωπαϊκών Εξελίξεων, εστιάζει σε θέματα που εμφανίζουν αυξημένο ενδιαφέρον στη συγκυρία, η εξέλιξή τους όμως αναμένεται να επηρεάσει το μέλλον της Ευρώπης:
*Το διακύβευμα των γερμανικών εκλογών και τα επίδικα της εκλογικής διαδικασίας υπερβαίνουν τα όρια της γερμανικής επικράτειας και προσδιορίζουν το μέλλον της Ένωσης
*Η κυοφορούμενη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» συνιστά γεγονός που, εάν συμβεί, υπερβαίνει κατά πολύ το στενό ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά θέτει την ευρωπαϊκή ενοποίηση σε νέες βάσεις
*Η φθινοπωρινή εξέλιξη του εγχειρήματος του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν θα αποτελέσει, μαζί με τις γερμανικές εκλογές, ένα από τα κομβικά σημεία για την πορεία της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια
*Η ενδεχόμενη κρίση στην Ισπανία, με αφορμή το αίτημα για την καταλανική ανεξαρτησία, ίσως αποτελεί μια αφανή, μέχρι πριν από λίγο καιρό, «πυριτιδαποθήκη», όχι μόνο για τη χώρα της Ιβηρικής, αλλά για όλο το ευρω-ενωσιακό οικοδόμημα
*Η τροπή που θα πάρουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, καθώς και ο τρόπος που η Ε.Ε., οι χώρες πρώτης υποδοχής, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και η Τουρκία θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα, θα καταδείξουν εάν η Ευρώπη θα υπερβεί τη μία από τις δύο κρίσεις της ή εάν θα βρεθεί σε μία νέα περιδίνηση με άγνωστη κατάληξη.
Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων
Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος