Η συζήτηση για το παρελθόν και το μέλλον της νομισματικής ένωσης, το ζήτημα του χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο, η σύνδεση της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ με τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, οι εύθραυστες ισορροπίες στα Βαλκάνια και τα αίτια της αναταραχής στο Καζακστάν περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #3 του ΕΝΑ.

20 χρόνια ευρώ: Αποτίμηση για το παρελθόν και προοπτικές για το μέλλον

Η επέτειος των 20 ετών από την κυκλοφορία του ευρώ συμπίπτει με τη μεγάλη συζήτηση που διεξάγεται για το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και, κατ’ επέκταση, της ίδιας της ευρωζώνης. Οι –αμφιλεγόμενες, στην καλύτερη περίπτωση– δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής του ευρωπαϊκού νομίσματος περιγράφουν τις μελλοντικές προκλήσεις.

Ο πλανήτης στην παγίδα του χρέους

Οι αυξημένες κρατικές δαπάνες για τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης Covid-19, που διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα από τις αρχές του 2020, φέρνουν τον πλανήτη αντιμέτωπο με μια νέα, δυνάμει κρισιακή, συνθήκη, μια «πανδημία» χρέους, με προεκτάσεις στους παγκόσμιους και περιφερειακούς (γεω)πολιτικούς ανταγωνισμούς.

Ο τακτικιστής Μακρόν και η Eυρώπη μέσα από τα μάτια των Ηλυσίων Πεδίων

Η πρόσφατη προσέγγιση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν με τις χώρες του Βίσεγκραντ ξένισε πολλούς. Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να ενταχθεί στον υπό διαμόρφωση συσχετισμό εντός της ΕΕ και να μην αποσυνδέεται από τον αντίκτυπο που θα έχουν οι γαλλικές προεδρικές εκλογές στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Νέες «συγκρούσεις για το παρελθόν» στα Βαλκάνια

Οι εξελίξεις στη Βοσνία, με επίκεντρο τις ανησυχίες για τις «αποσχιστικές» κινήσεις των Σερβοβόσνιων, καθώς και η διένεξη μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας γύρω από την ενταξιακή προοπτική της τελευταίας, έχουν απασχολήσει τελευταία τη βαλκανική επικαιρότητα. Μακριά από στερεοτυπικές ερμηνείες περί του «βάρους του παρελθόντος» στα Βαλκάνια, οι περιπτώσεις αυτές καταδεικνύουν τη σημασία των εθνικών αφηγήσεων και αναπαραστάσεων του πρόσφατου παρελθόντος για την κατανόηση πολιτικών συγκρούσεων.

Καζακστάν: Πεδίο πολλαπλών συγκρούσεων

Για τον λαό του Καζακστάν το 2022 ξεκίνησε με ένα κύμα μαζικών κινητοποιήσεων, το μεγαλύτερο που γνώρισε η χώρα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτητοποίησή της το 1991. Αφορμή για τον ξεσηκωμό των Καζάκων ήταν ο διπλασιασμός της τιμής του υγραερίου LPG, βασικού καυσίμου αυτοκινήτων. H άνοδος αυτή αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ανάδειξη μιας ευρύτερης και βαθύτερης κρίσης εξουσίας, βαθιών οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και δημοκρατικού ελλείμματος στη χώρα.

 

Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων – Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος