Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και οι προεκτάσεις της, οι κινήσεις της Κίνας, η τουρκική αντιπολίτευση ενόψει των εκλογών και η η πραγματικότητα στη Συρία περιλαμβάνονται στα θέματα του Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #12 του ΕΝΑ.

Νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα;

Καθώς η ΕΕ εξακολουθεί να μην έχει μια οριστική συμφωνία για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, οι μεταβατικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετεωρίζονται ανάμεσα στη δεδηλωμένη πρόθεση επιστροφής στη «δημοσιονομική κανονικότητα» και σε μια πραγματικότητα που επιβάλλει τη συνέχιση μιας κάποιας δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Κατάρρευση SVB: Η αμερικανική απάντηση και οι ευρωπαϊκές εμμονές με φόντο τη σκιά της Lehman Brothers

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τα όρια των συστημικών λύσεων απέναντι στον γόρδιο δεσμό του πληθωρισμού, ενώ επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη παραμένει σε οικονομικό επίπεδο θεατής των αμερικανικών εξελίξεων.

H Kίνα δρα πλέον (και) ως γεωπολιτική υπερδύναμη

Οι κινήσεις της Κίνας το τελευταίο χρονικό διάστημα καταδεικνύουν την «επένδυση» της χώρας και στη γεωπολιτική, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στον κόσμο και την εμπέδωσή της ως υπερδύναμης σε όλα τα επίπεδα. Η επίσκεψη του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία και η μεσολάβηση στη συμφωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας αποτελούν σημαντικές ενδείξεις των φιλοδοξιών του Πεκίνου.

Το στοίχημα της τουρκικής αντιπολίτευσης: θα μπορέσει η «Εθνική Συμμαχία» να περάσει από τη σύμπραξη στη σύνθεση;

Στην Τουρκία, προηγούμενο διάστημα γραφόταν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα αποτελούσε εύκολο αντίπαλο για τον Πρόεδρο Ερντογάν για διάφορους λόγους είτε επειδή είναι χαμηλών τόνων είτε επειδή είναι αλεβίτης κ.λπ. Μέχρι στιγμής, αξιοποιώντας τις συμμαχίες του, επιδιώκοντας νέες και κάνοντας υποχωρήσεις, ο επικεφαλής της «Εθνικής Συμμαχίας» διαψεύδει τις προαναφερθείσες αναλύσεις και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να προπορεύεται σαφώς του Ερντογάν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προσπαθεί να πετύχει συναινέσεις σε ένα πολιτικό τοπίο που επί πολλά χρόνια είχε συνηθίσει να επενδύει στις διαιρέσεις. Μένει να φανεί αν θα τα καταφέρει.

Εργαλειοποιώντας την ανθρωπιστική βοήθεια: οι επιπτώσεις για τη Συρία

Τέλος, στη Συρία, ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στα σύνορά της με την Τουρκία όξυνε ακόμη περισσότερο τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης του συριακού λαού. Η καθυστέρηση -ή και απουσία- της διεθνούς βοήθειας στη συγκεκριμένη ανθρωπιστική κρίση επιτρέπει μια ευρύτερη τοποθέτηση γύρω από τους απώτερους σκοπούς των ανθρωπιστικών επεμβάσεων.

 

 

Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων ΕΝΑ – Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος